Putin rescrie istoria - scoate numele adversarilor sai

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)

Manualul pentru şcoli, cu care Kremlinul doreşte să înlocuiască ediţiile deja aflate în utilizare, oferă o istorie modernă ​​în care nu este loc nici pentru Hodorkovski, fostul magnat închis, nici pentru oligarhul Berezovski, personajele - cheie din ultimii 20 de ani, cu care preşedintele rus era la cuţite.

Nici povestea lui Mihail Hodorkovski şi nici figura oligarhului Boris Berezovski nu sunt incluse în proiectul manualului unic de istorie supus aprobării lui Vladimir Putin. Acest manual va trebui să înlocuiască cele peste o sută de ediţii utilizate în prezent în sistemul de învăţământ al Federaţiei Ruse. Proaspăt recunoscut de revista Forbes ca personalitatea cea mai influentă din lume, depăşindu-l chiar pe preşedintele american Barack Obama, şeful statului rus poate vedea acum cum dispar din volumele de istorie destinate şcolilor numele unora dintre rivalii săi.

În următoarea perioadă se încheie revizuirea textelor de istorie, solicitate în luna februarie Academiei de Ştiinţe, care riscă să dea istoriei o unică versiune aprobată de către Kremlin, reamintind de propaganda din epoca sovietică.

Proiectul se discută încă din 2007, iar Dmitri Medvedev a dorit în 2009 să definitiveze manualul în timpul mandatului său prezidenţial.

Chiar dacă istoricii citaţi de RIA Novosti îndepărtează spectrul unei lecturi a evenimentelor istorice făcute numai prin ochii conducerii ruse, excluderea unor nume cum ar fi Hodorkovski şi Berezovski din partea în care se vorbeşte de post-Uniunea Sovietică a lăsat mai multe semne de îndoială.

Boris Berezovski este considerat eminenţa cenuşie a politicii ruse, fiind protagonistul unui film al cărui titlu este Oligarhul. Mort în luna martie, i-au fost atribuite toate principalele fapte şi evenimente ale acelor ani, de la realegerea lui Boris Elţîn în 1996, când şi-a adus colegii magnaţi de partea şefului de stat de atunci, până la ridicarea la putere chiar a lui Putin, de care s-a îndepărtat la sfârşit, ajungând să se auto-exileze la Londra.

Mihail Hodorkovski, fostul şef al gigantului petrolier Yukos, este în închisoare unde ispăşeşte o pedeapsă (a doua) pentru evaziune fiscală şi deturnare de fonduri. El a fost arestat în urmă cu zece ani într-un raid al serviciilor secrete în timp ce se afla la bordul avionului său privat pe pista aeroportului din Novosibirsk. Din celulă a devenit una dintre figurile importante ale opoziţiei lui Putin. Se crede că arestarea şi condamnarea au fost rezultatul unui conflict politic cu preşedintele Putin şi cazul său este adesea ridicat pentru a testa legitimitatea democratică din Rusia.

Un alt aspect controversat este şi cel al anilor în care a guvernat Putin. Cărţile ar trebui să includă şi anul 2012, anul când Putin a fost ales pentru a treia oară consecutiv la Kremlin, şi protestele care au denunţat presupusa fraudă în favoarea sa.

Pentru Serghei Zhuravlyov, director adjunct al Institutului de Istorie rus, citat de Izvestia, vor fi incluse toate evenimentele atât pro cât şi împotriva votului. Proiectul ar trebui să includă cel puţin 20 de subiecte din cele considerate controversate sau care fac obiectul unor interpretări diferite.

Acestea variază de la cel de al doilea război mondial, având în vedere comportamentul abject al trupelor sovietice în timpul conflictului, rolul lui Stalin şi gradul epurărilor cu un bilanţ de victime necuantificat. Scopul final al operaţiunii, potrivit guvernului lui Putin, este acela de consolidare a sentimentului apartenenţei naţionale.

În timp ce se discută conţinutul textului, potrivit celor raportate de Moscova Times, un miliardar prieten din copilărie şi apropiat de preşedinte este interesat să fie co-proprietar al editurii Prosveshcheniye, specializată în publicarea de manuale, ale cărei profituri provin, cel puţin pe jumătate, din comenzile făcute de stat.

Magnatul Arkady Rotenberg a fost numit preşedintele Consiliului de Administraţie al editurii în luna septembrie, o manevră care anticipează alte schimbări în companie, potrivit ziarului Moscova Times

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe