Putin: Rusia ştie cine a organizat atacurile asupra bazei Khmeimim din Siria. Nu a fost Turcia

Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Mikhail Metzel/AFP/Getty Images)

Recentele atacuri asupra bazei ruseşti Hmeimim din Siria au fost o provocare ce a urmărit să submineze relaţiile ţării cu partenerii săi Turcia şi Iran şi să submineze soluţionarea paşnică a crizei siriene, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin.

„În primul rând, acestea au fost provocări pentru a submina acorduri anterioare. În al doilea rând, a fost vorba de relaţiile noastre cu partenerii noştri – Turcia şi Iran. De asemenea, a fost vorba de o încercare de distrugere a acestor relaţii”, a afirmat Putin în timpul unei întâlniri desfăşurate la Moscova cu redactorii mai multor ziare şi agenţii de ştiri ruse. „Avem o înţelegere perfectă [a acelor atacuri] şi vom acţiona în solidaritate”.

„Au existat provocatori, dar ei nu au fost turci”, a precizat preşedintele rus, respingând rapoartele anterioare care au susţinut că atacurile asupra bazei aeriene ruseşti au fost desfăşurate de unităţi turkmene susţinute de Ankara. „Ştim cine sunt. Ştim cine a plătit, şi cât, pentru aceste provocări”, a adăugat Putin fără să îi numească pe cei pe care îi suspectează.

Structuri militare ruseşti au fost ţinte ale două atacuri majore în ultimele două săptămâni: un atac în Ajunul Anului Nou şi al doilea în 6 ianuarie. Primul atac, aparent desfăşurat de o echipă infiltrată şi înarmată cu mortiere, a provocat moartea a doi soldaţi ruşi şi avarierea unor avioane la baza Hmeimim. Al doilea atac a implicat 13 drone înarmate cu grenade şi a vizat atât baza Hmeimim cât şi o bază maritimă din oraşul port sirian Tartus. Forţele ruse au respins cel doilea atac prin doborârea a şapte drone şi preluând controlul electronic asupra celorlalte şase, pe care le-au adus în siguranţă la sol. Ministerul rus al Apărării a afirmat că atacul cu drone nu a provocat nicio pagubă.

Conform preşedintelui Putin, atacurile asupra bazei Hmeimim au fost bine pregătite. „Ştim când şi unde au fost înmânate aceste vehicule aeriene fără pilot precum şi câte au fost”, a adăugat el.

„Acele drone au fost doar camuflate – doresc să subliniez acest lucru – pentru a arăta ca şi cum ar fi fost improvizate. De fapt, este destul de evident că au fost implicate elemente de natură hi-tech”, a mai susţinut liderul de la Kremlin.

Înainte de întâlnirea sa de joi cu reprezentanţii presei ruseşti, Putin a discutat telefonic cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan despre atacurile asupra bazei Hmeimim. În timpul conversaţiei, cei doi lideri au căzut de acord să „intensifice coordonarea eforturilor de către armatele şi serviciile speciale ale celor două ţări pentru a combate eficient grupurile teroriste din Siria”.

Relaţiile dintre Moscova şi Ankara s-au tensionat în noiembrie 2014, după ce forţa aeriană turcă a doborât un bombardier rusesc Su-24 implicat în operaţiuni antitero în Siria. Un pilot rus a fost ucis în acel incident. Ankara a insistat că avionul rusesc a intrat în spaţiul său aerian, deşi Rusia a negat acuzaţia.