Putin semnează decretul care permite Rusiei să declare neconstituţionale deciziile CEDO

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat marţi un decret care modifică legea privind Curtea Constituţională a Federaţiei Ruse.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Conform documentului, Curtea Constituţională a Rusiei are dreptul de a declara ca fiind neconstituţionale deciziile curţilor internaţionale – şi în primul, a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) – dacă acestea contravin Constituţiei ruse.

Amendamentele sugerează faptul că “la cererea unui organism federal executiv ce are competenţă în protejarea intereselor Rusiei, luând în considerare plângerile înregistrate împotriva Federaţiei Ruse (pe baza unui acord internaţional) de către un organism interstatal pentru protejarea drepturilor omului şi a libertăţilor, Curtea Constituţională a Rusiei va rezolva chestiunea posibilităţii executării deciziei luate de organismul interstatal pentru protejarea drepturilor omului şi a libertăţilor”. În particular, preşedintele şi guvernul rus au competenţa de a înregistra o astfel de cerere la Curtea Constituţională.

În cazul în care Curtea Constituţională a Rusiei ia o hotărâre privind imposibilitatea totală sau parţială de executare a deciziei unui organism interstatal pentru protejarea drepturilor omului şi a libertăţilor, atunci nu vor mai putea fi luate niciun fel de măsuri în vederea aplicării acelei decizii în Rusia.

La mijlocul lunii iulie, Curtea Constituţională a Rusiei a hotărât că deciziile CEDO pot fi executate în ţară doar dacă acestea nu contravin Constituţiei, conform agenţiei de ştiri TASS.

Curtea Constituţională a susţinut, în decizia sa, că în majoritatea cazurilor nu există un conflict între Constituţia Rusiei şi Convenţia Drepturilor Omului. Totuşi, dacă apare un astfel de conflict şi interpretarea CEDO contrazice Constituţia rusă, atunci Moscova va trebui să refuze să se conformeze strict la decizia CEDO.

Criticii şi opozanţii lui Putin au declarat că această lege a fost adoptată cu un singur caz în minte: Yukos. CEDO a decis în 2014 că Rusia trebuie să plătească 1,87 miliarde de euro (2 miliarde USD) foştilor acţionari ai Yukos datorită neregulilor existente in procesul care a dus la falimentarea companiei petroliere ruseşti în anii 2000 şi la întemniţarea patronului acesteia, Mihail Hodorkovski, la 10 ani de închisoare pentru presupusă evaziune fiscală. În plus, Yukos a fost naţionalizată, majoritatea activelor sale fiind predate producătorului rus de petrol Rosneft. Rusia a susţinut întotdeauna că procesul a fost corect, adăugând că plătirea amenzii impuse de CEDO reprezintă o recunoaştere costisitoare a vinei sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe