Putin şi Erdogan sunt de acord să întărească cooperarea militară în Siria, susţine Kremlinul

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Alexy Nikolsky/Sputnik/Getty Images)

Kremlinul declară că preşedintele Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au convenit să întărească cooperarea militară şi în domeniul securităţii în Siria între Ankara şi Moscova.

Într-o conversaţie telefonică ce e avut loc joi, Putin şi Erdogan au discutat despre mai multe probleme, inclusiv criza din Siria şi situaţia din regiunile siriene Idlib şi Afrin.

“S-a convenit să se intensifice coordonarea acţiunilor forţelor armate şi ale serviciilor speciale ale Rusiei şi Turciei pentru a combate grupurile teroriste care încalcă regimul de încetare a focului”, a precizat Kremlinul într-o declaraţie.

Cei doi lideri au mai căzut de acord şi cu privire la accelerarea procesului de creare a noi posturi de observaţie în apropiere zonelor de detensionare a luptelor şi au schimbat opinii despre situaţia din Ghouta de Est, în apropierea Damascului.

De asemenea, ei au discutat despre perspectivele a noi contacte între Rusia, Turcia şi Iran privind situaţia din Siria.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a afirmat că s-a discutat despre o posibilă întânire între preşedinţii celor trei ţări, însă nu s-a stabilit nicio dată exactă.

Ultimul summit privind Siria la care au participat preşedinţii turc, rus şi iranian a avut loc în staţiunea rusească Soci de la Marea Neagră în 22 noiembrie 2017.

Cele trei ţări au iniţiat la sfârşitul anului 2016 un proces de pace cu scopul de a relaxa criza din Siria. Iranul şi Rusia sunt aliaţi ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în timp ce Turcia este de partea militanţilor care se opun Damascului.

În urma discuţiilor purtate, au fost create patru zone de detensionare a luptelor pe cuprinsul ţării arabe.