Putin suspendă un acord cu SUA privind eliminarea plutoniului

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat suspendarea unui acord cu SUA privind eliminarea plutoniului din cauza “acţiunilor ostile” ale Washingtonului împotriva Rusiei.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Acordul pentru Administrarea şi Eliminarea Plutoniului (PDMA) a fost suspendat din cauza “unei ameninţări la adresa stabilităţii strategice prezentate de acţiunile ostile ale SUA împotriva Rusiei”, conform unui document semnat, luni, de Putin.

Printre celelalte motive menţionate în document se numără “schimbarea radicală a mediului şi incapacitatea SUA de a elimina cantităţile suplimentare de plutoniu cu destinaţie militară conform tratatelor internaţionale, precum şi nevoia unei măsuri rapide pentru protejarea securităţii ruseşti”.

Rusia a subliniat că nu îşi va folosi materialul fisil pentru vreun scop militar.

Conform acordului semnat în anul 2000, Moscova şi Washingtonul au promis că vor elimina peste 34 de tone de material fisil prin transformarea sa în aşa zisul combustibil MOX şi prin arderea acestuia în reactoare nucleare.

Putin şi-a exprimat anterior nemulţumirea faţă de implementarea acordului, criticând SUA pentru că a eşuat să îşi respecte angajamentele. El a precizat că SUA încearcă să îşi păstreze abilitatea de a transforma înapoi o parte din stocul său de plutoniu într-o formă ce poate fi folosită pentru arme nucleare.

“Nu am căzut de acord asupra acestui lucru. Acum va trebui să ne gândim la ce să facem în legătură cu această situaţie şi cum să răspundem la ea”, a declarat liderul rus în luna aprilie.

Totuşi, SUA a negat acuzaţiile, susţinând că a decis să amestece materialele nucleare cu aditivi speciali, un proces despre care a declarat că este mai ieftin.

Timp de decenii, cele două state au produs plutoniu care, într-o stare mai puţin pură, este folosit ca şi combustibil în centralele electrice. Dar în forma sa îmbogăţită, substanţa radioactivă poate fi folosită ca şi combustibil pentru armele nucleare.

SUA dispune de aproximativ 95 tone de plutoniu, majoritatea putând fi folosit pentru arme nucleare, conform celui mai recent inventar realizat de Departamentul American al Energiei. Rusia are aproximativ 128 de tone de plutoniu pentru astfel de arme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe