Putin vizitează Abhazia fără să ceară consimţământul Georgiei. NATO nu jubilează

NATO consideră că vizita preşedintelui rus Vladimir Putin în regiunea separatistă georgiană Abhazia afectează eforturile de rezolvare a situaţiei şi regretă faptul că vizita a avut loc fără consimţământul prealabil al Georgiei, potrivit declaraţiei lui Dylan White, oficial al alianţei militare vestice.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) se întâlneşte cu Raul Khadzhimba, liderul regiunii separatiste georgiene Abhazia, în Abhazia,  Georgia, 8 august 2017.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) se întâlneşte cu Raul Khadzhimba, liderul regiunii separatiste georgiene Abhazia, în Abhazia, Georgia, 8 august 2017. (Alexey Druzhinin/AFP/Getty Images)

“Vizita preşedintelui Putin în regiunea georgiană Abhazia, cu ocazia celei de-a noua aniversări a războiului ruso-georgian, este în detrimentul eforturilor internaţionale de a găsi o soluţie paşnică prin negocieri”, a afirmat Dylan White.

Putin s-a întâlnit marţi cu preşedintele regiunii Abhazia, Raul Khadzhimba, în oraşul staţiune Pitsunda de la Marea Neagră, iar un purtător de cuvânt al NATO în Bruxelles a denunţat rapid mişcarea liderului rus.

După summitul NATO de la Bucureşti din 2008, la care SUA lui George W Bush împingea agenda extinderii Alianţei în Georgia şi Ucraina, Rusia a început manevre menite să deschidă un conflict cu Georgia. La scurt timp după summit, Kremlinul a început să elibereze paşapoarte ruseşti în regim de urgenţă pentru toţi locuitorii Osetiei de Sud - teritoriu care aparţinea Georgiei. Concomitent a început masarea de luptători musulmani la graniţa regiunii şi escaladarea de conflicte între omuleţii verzi şi trupele georgiene.

Tensiunile au escaladat în august 2008, când armata rusă a invadat Georgia, pe motiv că apără drepturile cetăţenilor ruşi aflaţi în Osetia. Cu toate că ruşii au ajuns la 16 km de capitala georgiană, Tbilisi, poziţia luată de NATO a fost inexistentă. Singurii lideri care au luat poziţie oficială împotriva invaziei ruse au fost Viktor Iuşcenko, preşedintele ucrainean de la acea vreme şi Lech Kaczynski, omologul său polonez.

După un război de cinci zile în august 2008, Rusia a recunoscut suveranitatea regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia. Liderii ruşi au declarat în repetate rânduri că decizia respectivă nu este supusă revizuirii. Drept răspuns, Tbilisi a suspendat relaţiile diplomatice cu Moscova.

Vizita de marţi este prima vizită efectuată de Putin în Abhazia de la sfârşitul lui august 2013.

“Avem ceva de discutat, dar cel mai important lucru este că avem o relaţie foarte specială cu Abhazia. Noi garantăm securitatea şi independenţa Abhaziei. Sunt încrezător că acest lucru va continua”, a precizat preşedintele rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe