Qatarul, susţinător al grupării teroriste Hamas, vizează controlul asupra ONU

Fostul premier al Qatarului, Hamad bin Jassim bin Jaber al Thani.
Fostul premier al Qatarului, Hamad bin Jassim bin Jaber al Thani. (www.Wikipedia.org)

Qatarul, un finanţator cheie al unor grupări teroriste precum Hamas, vizează controlul asupra Organizaţiei Naţiunilor Unite în contextul în care secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, se va retrage în 2016 după expirarea celui de-al doilea mandat al său de cinci ani.

Emirul Qatarului a declarat că îl va susţine pe fostul premier Hamad bin Jassim bin Jaber al Thani (cunoscut ca şi HBJ) în candidatura sa pentru acest post.

HBJ a fost premier în perioada 2007-2013 şi simultan a avut funcţia de ministru de Externe în perioada 1992-2013. El a fost o figură cheie în încercarea Qatarului de a cumpăra pachetele majoritare de acţiuni ale multor corporaţii majore din lumea întreagă.

Organizaţia Naţiunilor Unite condusă de un oficial al Qatarului ar putea reprezenta o ameninţare, ţinând cont de suportul financiar al acestui stat pentru terorism.

Conform mişcării Fatah, Qatarul a împins Hamasul înapoi în războiul său împotriva Israelului în timpul Operaţiunii Protective Edge, lansată pe 8 iulie 2014.

Duminica trecută, Qatarul a promis un miliard de dolari Fâşiei Gaza. De asemenea, Qatarul este cel mai mare susţinător financiar străin al Hamasului.

Qatarul şi-a folosit bogăţiile petroliere pentru a cumpăra influenţă în jurul lumii şi încă doreşte ca în 2022 să găzduiască Campionatul Mondial de Fotbal în ciuda criticilor internaţionale.

De asemenea, luna trecută s-a aflat că statul arab este principalul sponsor al Brookings Institution, un think tank american presupus a fi imparţial şi la care este angajat Martin Indyk, fost delegat american pentru Orientul Mijlociu şi negociator pentru pace al preşedintelui american Barack Obama.

Ambasadorul israelian la ONU, Ron Prosor, a declarat în luna august că sutele de milioane de dolari pe care Qatarul le-a dat Hamasului au ajutat gruparea teroristă din Fâşia Gaza să lanseze rachete asupra Israelului şi să-şi construiască tuneluri folosite pentru aprovizionarea cu alimente, haine, ciment, maşini, bani şi arme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe