R.Moldova: 112 cazuri noi de infectare cu virusul Wuhan ridică bilanţul la 864, dintre care 240 de medici, 15 decese, 30 cazuri tratate

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost procesate 349 de probe, dintre care au avut rezultat pozitiv 112. Numărul total al cazurilor duminică, 5 aprilie a ajuns la 864, a anunţat preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, adăugând totodată că a mai fost înregistrat un deces, al treilea pe ziua de azi, numărul total al persoanelor decedate în urma infectării cu virusul Wuhan ajungând la 15.

Potrivit şefului statului, ultimul pacient care a decedat din cauza coronavirusului de tip nou era o persoană în vârstă de 56 de ani care avea şi alte boli. Însă potrivit unui anunţ făcut de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, este vorba de medicul radiolog, Valeriu Pripa, care activa în cadrul clinicii private Repromed, în vârstă de 59 ani.

Medicul a fost internat pe data de 28 martie la Spitalul Clinic Republican, în stare gravă, fiind infectat cu virusul comunist. Medicii au luptat până în ultima clipă pentru viaţa acestuia, notează UNIMEDIA.

În total, din 864 de cazuri depistate, avem 15 decese şi 30 de cazuri tratate. Din cele 112 cazuri confirmate oficial pe parcursul zilei de duminică, 8 sunt de import: 4 din Marea Britanie, 2 din Italia şi 2 din Federaţia Rusă, iar restul 104 sunt locale din Chişinău 26, Ştefan Vodă 19, Glodeni 18, Soroca 12, Orhei 7, Făleşti 5, Ialoveni 4, Transnistria 3, Ungheni 3, Cahul 2 şi câte un caz din Călăraşi, Căuşeni, Hânceşti, Străşeni şi Teleneşti, numărul total al raioanelor ce au infecţii fiind 27 până în acest moment.

Totodată, a mai menţionat şeful statului, din cele 864 de cazuri depistate, „clasamentul este următorul: Chişinău 293 cazuri, Ştefan Vodă 132, Soroca 126, Transnistria 47, Cahul 30, Hânceşti 29, Ialoveni 28, Glodeni 24, Orhei 23. Toate cazurile de import care au fost depistate până la această etapă sunt din Marea Britanie 30, Italia 21, Ucraina 14, Franţa 12, Rusia 9, România 7 cazuri”.

În ceea ce priveşte oraşele Soroca şi Ştefan Vodă, precum şi satul Carahasani din Ştefan Vodă, acestea se află în carantină de câteva zile deja din cauza numărului enorm de persoane infectate cu coronavirusul. Amintim că în raionul Ştefan Vodă cazurile de infecţie cu virusul Wuhan au fost anunţate după ce mai mulţi oameni de acolo au mers în excursie la mănăstirea Poceaev din Ucraina.

Tot în carantină se află şi satul Bălceana din raionul Hânceşti, care va fi scos din carantină peste câteva zile dacă nu vor fi depistate cazuri noi. Amintim că satul Bălceana a fost plasat în carantină a doua zi după ce în localitate au avut loc alegerile parlamentare din 15 martie.

„La fel ne îngrijorează situaţia din Glodeni, după cum am menţionat, din total până la ziua de astăzi în Glodeni au fost înregistrate 24 de cazuri, şi doar astăzi 18, dintre care 11 sunt medici. Este un nou potenţial focar în raionul Glodeni”, a adăugat Dodon.

Acesta a vorbit şi despre testarea personalului medical implicat în depistarea persoanelor suspecte şi în tot ceea ce ţine de procedura de tratare. Până la această etapă au avut loc testări masive acolo unde sunt focare, astfel că din numărul total de teste efectuate - 872 de medici şi lucrători din sistemul medical - 240 de medici au fost depistaţi pozitiv în această etapă.