R.Moldova: Fostul ministru de interne, învinuit de moartea tânărului din timpul protestelor din aprilie

Manifestantii din Republica Moldova protesteaza in apropierea unei cladiri guvernamentale din Chisinau, 8 aprilie 2009.
Manifestantii din Republica Moldova protesteaza in apropierea unei cladiri guvernamentale din Chisinau, 8 aprilie 2009. (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)

Fostul ministru de interne al Republicii Moldova, Gheorghe Papuc, şi ex-comisarul general al municipiului Chişinău Vladimir Botnari sunt învinuiţi de moartea tânărului Valeriu Boboc, în timpul protestelor din aprilie trecut de la Chişinău. Celor doi le-a fost înaintată marţi învinuirea, în care li se încriminează comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, soldată cu decesul lui Valeriu Boboc şi cu alte urmări grave.

Potrivit Codului penal, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi riscă amenzi în limita a 500-1.200 dolari sau închisoare de la 2 la 6 ani. Cei doi au obligaţia de a nu părăsi teritoriul Republicii Moldova. Fostei conduceri a MAI i se impută faptul că nu a acţionat eficient pentru a proteja sediile parlamentului şi preşedinţiei, care au fost devastate de protestatari, dar şi că ulterior a permis maltratarea protestatarilor.

Se presupune că nu doar Valeriu Boboc a fost omorât în bătaie de poliţişti, în urma protestelor, fiind consemnate şi alte câteva decese stranii în acea perioadă. Recent şi familia altui băiat, Eugen Ţap, a anunţat că doreşte exhumarea acestuia, pentru a afla adevărul referitor la moartea lui. Papuc şi Botnari sunt deocamdată unicele persoane care au deţinut funcţii înalte, puse sub învinuire după protestele anticomuniste de la Chişinău din aprilie 2009. Actualele autorităţi au promis investigarea cazului şi pedepsirea celor vinovaţi.

Pe marginea acestui dosar au fost audiaţi în calitate de martori mai mulţi oficiali, inclusiv fostul preşedinte Vladimir Voronin. Papuc şi Botnari se declară nevinovaţi, în timp ce fosta guvernare comunistă acuză actualele autorităţi de politizarea dosarului. Valeriu Boboc, de 23 de ani, a fost găsit mort în noaptea de 7 spre 8 aprilie. Mai mulţi martori susţineau că a fost omorât în bătaie de poliţişti, lucru negat cu vehemenţă de fostele autorităţi comuniste. Procuratura generală a anunţat iniţial că "tânărul a suferit o intoxicaţie cu o substanţă deocamdată necunoscută". La cererea avocatului a fost efectuată o investigaţie internaţională, rezultatele căreia ar fi arătat că tânărul a fost omorât în urma loviturilor, posibil cu patul armei, trasmite corespondentul AGERPRES.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe