R. Moldova şi Georgia au semnat un acord de cooperare în domeniul militar

Elicopter militar.
Elicopter militar. (Epoch Times România)

Miniştrii Apărării din R. Moldova şi Georgia, Valeriu Troenco şi Irakli Alsania, au semnat, la Tbilisi, un Acord de cooperare în domeniul militar, cu ocazia vizitei oficiale a demnitarului moldovean în Georgia, care are loc în perioada 30 septembrie – 2 octombrie anul curent.

Ministrul georgian al Apărării, Irakli Alsania, a declarat că odată cu semnarea Acordului începe o nouă etapă de cooperare militară dintre instituţiile de apărare ale celor două state, ce oferă posibilitatea unui schimb de experienţă în domeniul apărării şi securităţii, precum şi oportunitatea de a participa la misiunile şi exerciţiile internaţionale de menţinere a păcii.

La rîndul său, Valeriu Troenco a menţionat că acordul semnat a pus temelia unor relaţii mai eficiente de colaborare. ”Georgia a făcut paşi mari în dezvoltarea forţelor armate şi noi suntem cointeresaţi în preluarea acestei experienţe, deoarece ne aflăm într-un proces amplu de restructurare şi modernizare a Armatei Naţionale. Acordul oferă posibilitatea de a îmbunătăţi relaţiile dintre ţările noastre, de a le face mai eficiente şi reciproc avantajoase”, a subliniat ministrul moldovean al Apărării.

În cadrul discuţiilor, Valeriu Troenco şi Irakli Alsania au abordat un larg spectru de probleme privind colaborarea bilaterală în domeniul securităţii regionale şi globale, inclusiv provocările existente la adresa acesteia.

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind experienţa acumulată de armatele Georgiei şi Republicii Moldova la diferite operaţiuni de menţinere a păcii sub egida ONU şi a altor organisme internaţionale, şi au accentuat importanţa participării statelor mici la procesul internaţional de construire a unui sistem eficient de securitate în lume.

Agenda vizitei ministrului Apărării Valeriu Troenco în Georgia include întrevederi cu preşedintele Georgiei, Giorgi Margvelashvili, şi cu ministrul de stat pentru Afaceri Europene şi Integrare Euro-Atlantică, Aleksi Petriashvili. La Tbilisi, Valeriu Troenco va vizita brigada 4 de infanterie din Vasiani şi Academia Naţională de Apărare, dislocată în oraşul Gori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe