Racheta Falcon Heavy decolează cu succes şi plasează un automobil Tesla în spaţiu

Elon Musk trimite un autovehicul Tesla în spaţiu
Elon Musk trimite un autovehicul Tesla în spaţiu (Captură Stream.)

Racheta Falcon Heavy a companiei SpaceX a decolat marţi de pe aceeaşi rampă folosită de NASA în urmă cu aproximativ 50 de ani pentru a trimite oameni pe Lună. Propulsată de 27 de motoare, Falcon Heavy este cea mai puternică rachetă utilizată în prezent.

Efectuând primul său test de zbor, Falcon Heavy a avut la bord un automobil sport de culoare roşie Tesla Roadster din 2008, pentru a fi amplasat pe orbita planetei Marte.

Camerele montate pe automobilul Tesla au furnizat imagini video uimitoare din timpul zborului, la bordul maşinii aflându-se un manechin numit “Starman” după o piesă a renumitului cântăreţ David Bowie. Pe bordul maşini se afla un afiş cu mesajul “Nu intraţi în panică!”, iar piesa “Life on Mars?” a lui Bowie putea fi auzită în fundal la un moment dat.

“Privelişte de la Centrul de Control şi Lansări al SpaceX”, a scris Elon Musk, directorul companiei , într-un mesaj pe Twitter. “Se pare că există o maşină care orbitează în jurul Pământului”.

Câteva minute mai târziu, Musk a oferit un livestream cu “Starman” plutind în jurul Pământului.

Separarea maşinii de orbita terestră a avut loc pe baza unor arderi de combustibil, acestea fiind împărţite în trei etape. Aparent, ultima fază de ardere a funcţionat uşor, mai bine decât aşteptările iniţiale ale lui Elon Musk. Automobilul Tesla a fost plasat pe o traiectorie care nu se va intersecta cu orbita planetei Marte. Potrivit unor rapoarte, această situaţie a fost luată în considerare încă de la începutul misiunii.

În ajunul zborului, Musk a declarat reporterilor că SpaceX a făcut tot ce a putut pentru a maximiza succesul misiuni, precizând că este împăcat cu orice se va întâmpla: un succes, “o explozie puternică” sau alte calamităţi. El a adăugat că sunt şanse mici ca fostul său automobil să intre pe orbita lui Marte. De asemenea, riscul ca Starman să se îndrepte spre Centura de Asteroizi a fost calculat cu atenţie. Astfel, automobilul şi “şoferul” său vor intra pe o orbită heliocentrică, în jurul Soarelui, care trece razant pe lângă cea a lui Marte.

Falcon Heavy este o combinaţie de rachete Falcon 9, aceasta din urmă fiind racheta pe care SpaceX o foloseşte pentru a livra provizii către Staţia Spaţială Internaţională şi pentru a duce în spaţiu sateliţi. Compania refoloseşte motoarele auxiliare din prima fază pentru a reduce costurile pentru lansare. Majoritatea altor producători de rachete îşi aruncă motoarele auxiliare folosite în ocean.

Heavy Falcon a fost proiectată pentru sateliţi masivi, precum cei folosiţi de armata americană şi companii de comunicaţii majore.