Rachete Patriot folosite la un exerciţiu NATO în regiunea Baltică. Rusia supărată

Ministerul lituanian al Apărării a declarat că rachetele americane de rază lungă Patriot sunt desfăşurate pentru prima dată în statele baltice pentru a fi folosite în exerciţii militare NATO.
Sistem american de apărare antirachetă Patriot.
Sistem american de apărare antirachetă Patriot. (Wikipedia.org)

Exerciţiul Tobruq Legacy 2017, care a început marţi şi se va încheia în 22 iulie, implică soldaţi şi sisteme de apărare aeriană din cinci ţări NATO, inclusiv Marea Britanie, SUA, Letonia şi Polonia.

Ministerul lituanian a precizat că desfăşurarea rachetelor “demonstrează angajamentul neclintit al SUA faţă de securitatea Lituaniei şi nivelul său de pregătire pentru a trimite [în regiunea Mării Baltice] capabilităţi strategice”.

Întrucât Lituania are graniţă comună cu enclava rusă Kaliningrad, care găzduieşte Flota Baltică a Rusiei, a manifestat îngrijorări profunde faţă de puterea militară a Moscovei în acea regiune.

Aliaţii NATO desfăşoară aproximativ 4.000 de soldaţi în cele trei state baltice şi în Polonia pentru a contracara prezenţa rusă în zonă.

Trimiterea sistemelor de rachete Patriot în Lituania pentru exerciţiul militar este un semnal neprietenos al NATO faţă de Rusia, potrivit declaraţiilor lui Boris Rozhin, expert la Centrul pentru Jurnalism Militar şi Politic.

Expertul a afirmat că “ameninţarea rusească” a fost folosită mult timp ca o scuză pentru comasarea militară a NATO în regiune, inclusiv soldaţi, avioane şi nave, iar acum pentru un sistem de apărare antirachetă.

La începutul acestei luni, Ministerul polonez al Apărării şi SUA au semnat un acord privind livrarea de sisteme de rachete Patriot în Polonia. Acordul a fost semnat în timpul vizitei recente a preşedintelui american Donald Trump în Varşovia.

Polonia va primi sisteme de rachete Patriot din SUA până în anul 2022, a declarat ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz. De altfel, Polonia urmează să primească opt baterii Patriot, care vor costa în total 7,5 miliarde de dolari. Sistemele sunt planificate să devină operaţionale până în 2023, conform acordului.