Radio Europa Liberă: Federica Mogherini, ca şi Catherine Ashton, a lăudat calea spre Vest a Republicii Moldova

Înaltul Reprezentant  al UE pentru politică externă şi apărare, Federica Mogherini.
Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi apărare, Federica Mogherini. (Captură.)

Ministrul italian de externe, Federica Mogherini, care va fi viitoarea şefă a diplomaţiei europene, a lăudat Republica Moldova pentru că a ales ''calea de a merge spre Vest'' şi a menţinut totodată ''relaţii bune cu Estul'', potrivit Radio Europa Liberă.

Dna Mogherini s-a exprimat pe această temă luni, după o întâlnire la Chişinău cu miniştrii de externe din Lituania, Malta, România, Croaţia şi cu alţi oficiali ai Uniunii Europene.

Guvernul Republicii Moldova şi-a întărit relaţiile politice şi economice cu Uniunea Europeană semnând în iunie un acord de asociere. Demersul a stârnit mânia Moscovei, care a impus în iulie restricţii de import împotriva multor produse din Republica Moldova.

Potrivit sursei, luni, Ministerul rus de Externe a afirmat că Federica Mogherini a discutat la telefon cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre ''chestiuni internaţionale presante, inclusiv criza din Ucraina''.

Federica Mogherini a fost acuzată de către unii critici că este prea apropiată de Rusia.

Dar luni, cu puţin timp mai înainte, dna Mogherini a criticat deschis politica preşedintelui rus, Vladimir Putin, acuzând Kremlinul că ''acţionează împotriva intereselor poporului său''.

''Putin nu şi-a respectat niciodată angajamentele luate în mai multe situaţii, la Geneva, în Normandia, la Berlin'', a afirmat dna Mogherini, potrivit Reuters. ''El a ratat şansa de a schimba lucrurile influenţându-i pe separatişti după doborârea avionului malaezian. Distanţa dintre angajamente şi acţiuni concrete a fost enormă'', a conchis ea.