UPDATE.Radu Mazăre află astăzi dacă va fi cercetat în stare de libertate. Judecătorii au rămas în pronunţare

Radu Mazăre
Radu Mazăre (Epoch Times România)

UPDATE: Magistraţii Inaltei Curţi de Casaţie si Justiţie au terminat de judecat vineri contestaţia DNA împotriva deciziei instanţei de cercetare în libertate a primarului Constantei, Radu Mazare, urmând ca judecătorii să decidă dacă primarul rămâne în libertate, transmite Agerpres.

***

Primarul Constanţei Radu Mazăre va afla astăzi dacă va fi cercetat în continuare în stare de libertate sau va fi în arest. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecă, vineri, contestaţia procurorilor DNA la decizia de cercetare în libertate a lui Radu Mazăre, în dosarul în care acesta este acuzat că ar fi luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, în vederea favorizării acestui de a obţine contractul pentru construirea locuinţelor sociale din campusul "Henri Coandă".

La intrarea în sediul instanţei supreme, edilul Constanţei a declarat că nu se poate să fie judecat pentru că a construit case pentru săraci la preţul cel mai mic şi că speră să se facă dreptate.

Referitor la acuzaţiile procurorilor de luare de mită şi fals în declaraţii, Radu Mazăre a afirmat: "Dacă aţi citit cu atenţie motivarea, sunt acuzat că am luat mită ca să îmi îndeplinesc sarcinile de serviciu, să construiesc acest cartier. Credeţi că era nevoie să-mi dea cineva mită ca să construiesc un cartier pentru săraci?".

Primarul Radu Mazăre şi omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost reţinuţi în data de 8 aprilie, după audierile de la DNA. Aceştia au fost eliberaţi în 9 aprilie, întrucât instanţa supremă a decis cercetarea lor în libertate, sub control judiciar, cu interdicţie de a părăsi ţara. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată de procurorii anticorupţie.

Primarul Constanţei a fost acuzat iniţial de luare de mită, apoi procurorii au extins cercetările în cazul lui Mazăre şi pentru fals în declaraţii.

Potrivit DNA, Radu Mazăre nu a menţionat în declaraţiile de avere din 2012 că are un cont personal deschis la banca din Israel, în care sunt trecuţi, în septembrie 2011, cei 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg.

"Din ordonanţa privind efectuarea în continuare a urmăririi penale, întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora în declaraţiile de avere formulate în datele de 11 mai 2012 şi 29 iunie 2012, de către Mazăre Radu Ştefan, nu este trecut contul personal deschis la o unitate bancară din Israel", a arătat DNA, într-un comunicat de presă.

Anchetatorii susţin că în acest cont a fost virată suma de 95.000 de euro de către o societate comercială, la 13 septembrie 2011

În acelaşi dosar este urmărit penal şi fratele edilului Constanţei, senatorul PSD Alexandru Mazăre, acesta fiind acuzat de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.

Anchetatorii susţin că prin intermediul lui Elan Schwartzenberg, într-un cont din Israel al lui Radu Mazăre au intrat 95.000 de euro, iar în unul al fratelui acestuia, 80.000 de euro, în două tranşe egale.

Senatorul Alexandru Mazăre nu a trecut în declaraţia de avere din 29 mai 2012 un cont deschis la o unitate bancară din Israel, în care, au fost viraţi 80.0000 de euro, în 2011, de către o societate comercială a arătat DNA, precizând că suma reprezenta o parte din mita care ar fi fost primită de Radu Mazăre.

"Această sumă de bani reprezenta o parte din banii primiţi, cu titlu de mită, de către fratele său, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în schimbul efectuării de către acesta, de demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu, cât şi în afara lor, în vederea câştigării licitaţiei organizate de RAEDPP Constanţa, pentru construirea de locuinţe modulare în cadrul Campusului social Henri Coandă", potrivit DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne