Decizie definitivă a ICCJ: Radu Mazăre va fi cercetat în stare de libertate

Radu Mazare
Radu Mazare (Epoch Times România)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis vineri continuarea cercetării în stare de libertate a lui Radu Mazăre, primarul Constanţei, care este acuzat că ar fi luat 175.000 de euro mită de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, respingând astfel recursul DNA de a fi cercetat sub control judiciar.

Decizia instanţei este definitivă.

Primarul Constanţei spunea, joi, că avea două posibilităţi de a fi cercetat: în continuare în stare de libertate, sau în arest, dacă s-ar fi dat curs contestaţiei făcute de DNA la decizia anterioară a instanţei supreme.

Primarul Radu Mazăre şi omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost reţinuţi în data de 8 aprilie, după audierile de la DNA. Aceştia au fost eliberaţi în 9 aprilie, întrucât instanţa supremă a decis cercetarea lor în libertate, sub control judiciar, cu interdicţie de a părăsi ţara. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată de procurorii anticorupţie.

Primarul Constanţei a fost acuzat iniţial de luare de mită, apoi procurorii au extins cercetările în cazul lui Mazăre şi pentru fals în declaraţii.

Potrivit DNA, Radu Mazăre nu a menţionat în declaraţiile de avere din 2012 că are un cont personal deschis la banca din Israel, în care sunt trecuţi, în septembrie 2011, cei 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg.

"Din ordonanţa privind efectuarea în continuare a urmăririi penale, întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora în declaraţiile de avere formulate în datele de 11 mai 2012 şi 29 iunie 2012, de către Mazăre Radu Ştefan, nu este trecut contul personal deschis la o unitate bancară din Israel", a arătat DNA, într-un comunicat de presă.

Anchetatorii susţin că în acest cont a fost virată suma de 95.000 de euro de către o societate comercială, la 13 septembrie 2011.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi fratele edilului Constanţei, senatorul PSD Alexandru Mazăre, acesta fiind acuzat de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.

Anchetatorii susţin că prin intermediul lui Elan Schwartzenberg, într-un cont din Israel al lui Radu Mazăre au intrat 95.000 de euro, iar într-un cont al fratelui acestuia au intrat 80.000 de euro în două tranşe egale.

Senatorul Alexandru Mazăre nu a trecut în declaraţia de avere din 29 mai 2012 un cont deschis la o unitate bancară din Israel în care au fost viraţi 80.0000 de euro, în 2011, de către o societate comercială, a arătat DNA precizând că suma reprezenta o parte din mita care ar fi fost primită de Radu Mazăre.

"Această sumă de bani reprezenta o parte din banii primiţi, cu titlu de mită, de către fratele său, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în schimbul efectuării de către acesta, de demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu, cât şi în afara lor, în vederea câştigării licitaţiei organizate de RAEDPP Constanţa, pentru construirea de locuinţe modulare în cadrul Campusului social Henri Coandă", potrivit DNA.