Radu Zlati: Comitetul lui Isărescu, un monstru juridic, cel mai grav atentat la sistemul democratic

Deputatul PNL Radu Zlati
Deputatul PNL Radu Zlati (facebook.com)

Guvernul Ponta are în vedere un proiect legislativ prin care o formă organizatorică, numită Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, să poată cenzura acţiunile Executivului în materie economico-fiscală, lucru care este inacceptabil într-o democraţie în opinia deputatului PNL, Radu Zlati.

"Dacă informaţia este reală, avem de-a face cu cel mai grav atentat la sistemul democratic românesc din perioada post-revoluţionară. Într-o democraţie efectivă, separaţia, dar şi complementaritatea puterilor în stat impun ca Guvernul, parte a puterii executive, să nu fie ţinut la urmă, cu caracter obligatoriu, decât ceea ce puterea legislativă, Parlamentul, stabileşte prin legi; sau ceea ce puterea judecătorească decide prin hotărâri judecătoreşti rămase definitive.

Apariţia unui monstru juridic precum acest Comitet Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială denaturează grav sistemul instituţional democratic românesc, deoarece respectivul Consiliu devine un organism deasupra acţiunii şi controlului puterii legislative, ceea ce nu poate fi acceptat", a afirmat Radu Zlati.

Deşi susţine că înţelege neliniştile unora, inclusiv ale UE, privitoare la derapajele populiste ale clasei politice din România sau de oriunde altundeva, precum şi faptul că, la un moment dat, guvernele pot prezenta slăbiciuni care să ducă la derapaje economico-financiare, Radu Zlati subliniază că democraţia are resursele interne necesare pentru a evita sau corija abaterile de la bunele practici de guvernare, atâta timp cât mecanismele democratice nu sunt pervertite şi sunt lăsate să funcţioneze.

"Nu putem înlocui voinţa liber exprimată a milioane de cetăţeni, exercitată prin mandatari legitim aleşi, responsabili în faţa celor care i-au votat, cu voinţa unor experţi (oricât de mare încredere am avea în expertiza acestora), atâta vreme cât aceşti experţi nu sunt responsabili în faţa nimănui şi scapă oricărui control. (...) Respectiva iniţiativă trebuie respinsă - cu cât mai repede, cu atât mai bine", a concluzionat deputatul PNL.

Recomandăm şi Isărescu va conduce un adevărat CSAT în domeniul financiar. Noua supra-structură se ridică peste Guvern

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.