Raeţchi: Ambasadorul Rusiei ne arată cât de important e faptul că facem parte din UE şi NATO

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi. (Epoch Times)

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a reacţionat duminică la consideraţiile ambasadorului Rusiei la Bucureşti, Oleg Malginov, care a exprimat, implicit, dorinţa de a vedea cenzurate o serie de puncte de vedere din presa română.

Cu o zi în urmă, demnitarul rus s-a declarat extrem de nemulţumit de publicarea, iniţial pe Contributors apoi de către România liberă, a articolului "Ispita fascistă a tovarăşului Putin" semnat de Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan.

Oleg Malginov a scris, făcând referire la Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan, că "Nu este deloc necesar ca pe paginile publicaţiilor centrale să se dea cuvântul la orice bădăran" şi că "republicarea despre care este vorba să rămână pe conştiinţa echipei editoriale".

Mai mult, preşedintele Camerei de Cooperare Economică şi Culturală Româno-Rusă, Tudor Afanasov, a anunţat că "îi roagă pe toţi formatorii de opinie să fie foarte vigilenţi în exprimare... Folosirea unui limbaj adecvat poate să ne ajute în dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi poate evita neplăceri":

Faţă de aceste opinii, Ovidiu Raeţchi a replicat: "Intervenţia Excelenţei Sale, domnul Oleg Malginov, precum şi cea a domnului Afanasov sunt nepotrivite şi, mai ales, inutile. România face parte din spaţiul cultural occidental, acolo unde chiar "este necesar să se dea cuvântul în publicaţiile centrale" oricărui punct de vedere şi unde "vigilenţa în exprimare" nu a reprezentat niciodată o valoare. Cu alte cuvinte, solicitările domnilor Malginov şi Afanasov nu ar putea fi îndeplinite oricum, fiind străine de spiritul liberei exprimări şi al pluralităţii de opinii. Tocmai pentru ca – urmare a unei impuneri externe – România a cunoscut cenzura şi "vigilenţa în exprimare" în anii stalinismului şi ai ceauşismului, ea îşi va apăra cu un plus de vigoare capacitatea de a vorbi liber şi neîngrădit".

Purtătorul de cuvânt al PNL Diaspora este de părere că intervenţia ambasadorului Malginov ne ajută, indirect, să înţelegem cât de important este faptul că ne aflăm în UE şi NATO, acolo unde dreptul la libera exprimare este garantat.

"Într-un fel, ar trebui să mulţumim public domnilor Malginov şi Afanasov – ne arată ce privilegiu şi ce şansă e pentru România că poate face parte din spaţiul cultural occidental, acolo unde opiniile şi orientările pot fi exprimate liber, fără intervenţii abuzive din partea autorităţilor", a concluzionat Ovidiu Raeţchi.

Recomandăm şi Ambasadorul Federaţiei Ruse dă "lecţii" presei din România. Atac la Contributors şi România Liberă

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.