Raeţchi: Trebuie temperat avântul Puterii de a face din ICR un soi de PSD Diaspora pe bani publici

Institutul Cultural Român nu trebuie să devină o organizaţie PSD Diaspora pe banii statului român şi să preamărească artistic Ordonanţa 13 în marile capitale ale lumii, a tras un semnal de alarmă liberalul Ovidiu Raeţchi.
Ovidiu Raeţchi (PNL)
Ovidiu Raeţchi (PNL) (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Este necesară modificarea legii de organizare şi funcţionare a Institutului Cultural Român, astfel încât să fie evitată politizarea acestuia, desele schimbări de management, precum şi pentru a asigura protejarea oamenilor de carieră din interiorul Institutului în faţa intervenţiilor de partid, a declarat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.

"Periodic - şi recent mai ales în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2019 – PSD încearcă să pună sub tutela sa Institutul Cultural Român, care este, instituţional vorbind, cel mai important for de reprezentare pentru cultura naţională. Intenţia – anunţată public de actuala coaliţie de guvernare – de a recompensa cu conducerea ICR o serie de politicieni PSD, trebuie stopată prin implicarea societăţii civile, dar şi pe cale legislativă", a precizat Raeţchi.

Liberalul consideră că este necesară eliminarea unor ambiguităţi legislative din legea de funcţionare a ICR şi modificarea corespunzătoare a acesteia, astfel încât să fie temperat avântul de a face din ICR un soi de PSD Diaspora pe bani publici.

"Desele schimbări de leadership de la Institut nu lasă loc managementului performant: în decurs de doar 4 ani, nu mai puţin de 3 preşedinţi s-au succedat la conducerea ICR, cu efecte negative asupra capacităţii instituţiei de a se concentra asupra unor proiecte culturale de amploare. La fel de importantă este protejarea oamenilor de carieră din interiorul Institutului în faţa influenţelor politice ale PSD şi clarificarea statutului acestora", a afirmat Raeţchi.

Deputatul PNL a adăugat că legea de organizare a ICR trebuie modificată înainte de numirile PSD pentru conducerea Institutului:

"Voi depune în aceste zile o iniţiativă legislativă menită să scoată activitatea ICR din zona provizoratului şi aranjamentului politic minor, oferind oamenilor de cultură performanţi şi managerilor culturali de carieră posibilitatea de a se exprima pe plan internaţional. Dacă societatea civilă nu ia poziţie, peste câteva luni Liviu Dragnea va beneficia de un for omagial care va preamări artistic Ordonanţa 13 în marile capitale ale lumii", a punctat Raeţchi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne