Rafila vine cu explicaţii pentru “conspiraţionişti”: Termoscanarea nu este invazivă. Nu îţi scanează tot corpul

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila (Epoch Times România)

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat, la Digi24, în contextul temerilor manifestate de unii români cu privire la termoscanarea aplicată la intrarea în unele magazine şi instituţii, că măsura nu este invazivă. Rafila a precizat că nu este vorba de scanarea întregului corp, ci de măsurarea unui singur punct.

„Nu este invazivă luarea temperaturii. Este vorba despre măsurarea unui parametru fiziologic de la distanţă. Termoscanarea - am inventat un nou termen. Nu, măsoară un singur punct, nu scanează tot corpul”, a susţinut doctorul, comparând luarea temperaturii cu cântărirea în parc.

De asemenea, Rafila a transmis că persoanele care iau temperatura sunt instruite şi nu trebuie să fie acreditate. În plus, el a indicat că dezbaterea aprinsă din ultimele zile privind termoscanarea ar fi rezultatul unei comunicări deficitare.

„Noi luăm măsurile şi apoi ne gândim cum să le comunicăm. Măsurile trebuie discutate înainte. Acel termometru este validat, are marca de produs CE, persoana care ia temperatura a fost instruită, nu trebuie să fie acreditată – lucrurile astea trebuie afişate la intrarea în magazin, astfel ca oamenii să le vadă. Oamenii au încredere în momentul în care înţeleg”, a explicat Alexandru Rafila.

De altfel, Rafila a subliniat că testarea persoanelor pentru Covid-19 ar trebui intensificată, nu în privinţa numărului de teste ci, mai degrabă, al identificării celor care sunt simptomatici.

„Orice persoană simptomatică poate şi trebuie să fie testată. Avem astfel posibilitatea să limităm răspândirea”, a punctat doctorul.

Remarcile preşedintelui Societăţii Române de Microbiologie vin în contextul în care termoscanarea a devenit un subiect de discuţie în presă şi pe reţelele de socializare, după ce unii cetăţeni şi chiar oameni politici şi-au exprimat neîncrederea în această măsură, acuzând că le este încălcată libertatea, dreptul la intimitate şi la protecţia datelor. Problema s-a amplificat şi mai mult în condiţiile în care unii avocaţi au spus că măsura nu ar fi constituţională.