Raluca Prună: În absenţa rigorii morale, nici 10.000 de procurori nu pot rezolva problema corupţiei

Ministerul Justiţiei este în plin proces de elaborare a strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2016-2020.
Raluca Prună
Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În absenţa rigorii morale, nici 1.000 de strategii, de legi, de instituţii, şi 10.000 de procurori DNA nu pot rezolva corupţia din societate, atrage atenţia ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la Forumul de dezbateri Eurosfat.

"Cred că nicio societate, în absenţa unei rigori morale, care ne aparţine fiecăruia dintre noi, indiferent de ce profesie facem, de faptul de a avea sau nu o demnitate publică, cred că simpla calitate de cetăţean, de participant în viaţa cetăţii este o condiţie fundamentală, fără de care, cum am spus, o mie de strategii, de legi, de instituţii, 10.000 de procurori DNA nu pot rezolva (problema corupţiei — n.r.) într-o societate.

Asta este aşteptarea mea nu de ministru, ci de cetăţean în primul rând, ca fiecare dintre noi să ne gândim la aceste lucruri în momentul în care suntem chemaţi să luăm decizii, eu ştiu, de la decizia de a vota, dacă suntem cetăţeni, la decizia pe care o luăm administrativ în cazul meu, ca ministru, sau la decizia politică, pe care cei aleşi sunt chemaţi să o adopte în Parlamentul României", a declarat Raluca Prună, citată de Agerpres.

În prezent, la Ministerul Justiţiei se derulează un proces în care se încearcă să se mute accentul de pe acţiunea represivă a statului pe cea de prevenţie.

Raluca Prună a explicat că nu este deloc uşor să fie pus la punct un cadru eficient de combatere a corupţiei într-o ţară, stat membru UE. Este vorba despre un proces lung, care, dincolo de legile adoptate şi de instituţiile create în acest sens, înseamnă şi construirea unei convingeri publice că o astfel de luptă are sens.

"Suntem acum la Ministerul Justiţiei in procesul în care încercăm să aducem la zi această strategie şi cel mai important lucru este că, in procesul acesta de design al luptei anticorupţie, încercăm să mutăm puţin accentul de pe acţiunea represivă a statului, care este sigur importantă în măsura în care avem corupţie trebuie să răspundă potrivit legii române în vigoare, dar spun să mutăm accentul puţin şi pe prevenţie, pentru că 1.000 de strategii, 1.000 de legi şi 1.000 de instituţii nu fac nimic dacă nu avem şi un public educat în sensul de a respecta aceste legi şi, înainte de a face asta, de a avea în primul rând o cenzură morală şi de a înţelege că nu adoptăm legi de dragul de a adopta legi, ci adoptăm legi tocmai pentru a face posibilă avansarea — dacă îmi daţi voie fără să folosesc cuvinte mari — a interesului public general", a subliniat Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că s-a făcut şi o analiză foarte serioasă privind costurile şi s-a estimat că impactul implementării măsurilor aferente strategiei sistemului judiciar se ridică, în mare, la nu mai puţin de jumătate de miliard de euro.