Raluca Turcan, despre Ciorbea: E doar un instrument al premierului Ponta în promovarea OUG-urilor abuzive

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului.
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului. (Epoch Times România)

Reuşind "performanţa" de a nu contesta niciuna dintre controversatele ordonanţe de urgenţă date de Guvernul Ponta, deşi era singurul abilitat să o facă, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, nu a fost deloc lăudat în raportul MCV publicat miercuri. Vicepreşedintele PNL Raluca Turcan îi cere demisia acuzându-l pe acesta că, în ultimii doi ani, "a fost doar un instrument al premierului Victor Ponta în promovarea OUG-urilor abuzive."

"Victor Ciorbea trebuie să-şi dea demisia după publicarea raportului MCV! Raportul MCV critică modul în care Avocatul Poporului a înţeles să-şi facă datoria. Victor Ciorbea a fost în ultimii doi ani doar un instrument al premierului Victor Ponta în promovarea OUG-urilor abuzive.

Prin lipsa sa de activitate, prin tergiversarea termenelor, prin lipsa dialogului cu partenerii sociali şi cu instituţiile statului dar şi prin refuzul de a contesta la CCR unele Ordonanţe date cu dedicaţie de către cabinetul Ponta, Victor Ciorbea nu a făcut decât să aducă un prejudiciu major de imagine României", a precizat revoltată Raluca Turcan.

În calitate de deputat, în comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan a contestat două astfel de ordonanţe care "au măcelărit" Legea Educaţiei Naţionale, au produs discriminări între categorii de profesori, au încălcat vădit prevederi constituţionale şi alte legi ale ţării.

"Victor Ciorbea nu a făcut nimic pentru a îndrepta abuzurile făcute de Guvernul Ponta. Un fals Avocat al Poporului nu mai are ce căuta în funcţie. Partizanatul politic al dl. Victor Ciorbea vulnerabilizează România, slăbeşte procesul democratic, ceea conduce la prelungirea monitorizării României pe justiţie prin MCV. În această situaţie, actualul Avocat al Poporului, trebuie să-şi înainteze de urgenţă demisia", a subliniat Raluca Turcan.

În 2014, "Avocatul PSD", cum mai este numit Victor Ciorbea, a ridicat din oficiu doar trei sesizări de neconstituţionalitate, toate pe legi, chiar şi vechi din 2008, dar niciuna pe OUG-uri. Astfel, în ciuda apelurilor făcute de politicieni şi societatea civilă, Ciorbea a închis ochii la OUG-uri precum Legea Big Brother, ordonanţa traseismului, OUG de modificare a Legii Educaţiei, OUG privind renunţarea la doctorat şi lista poate continua.

Experţii europeni critică în raportul MCV faptul că Ciorbea a ales să nu se amestece în cazul ordonanţelor de urgenţă vizând chestiuni politice, un exemplu dat în acest sens fiind infama OUG 55 - ordonanţa traseismului declarată ulterior neconstituţională de CCR - care a provocat migraţia, în prag de alegeri, a 552 de primari şi 4800 de consilieri locali şi judeţeni, marea majoritate ajungând la PSD.

Dator vândut la bănci, dar şi la Gigi Becali, Victor Ciorbea nici nu se gândeşte la demisie, ci mai degrabă şi-a făcut alte planuri - va face o anchetă în întreg sistemul penitenciar pentru a verifica condiţiile de detenţie în raport cu respectarea drepturilor omului, existând suspiciuni că demersul va contribui la susţinerea unei noi legi a amnistiei şi graţierii, mult râvnită de politicienii corupţi care au avut neşansa să cadă pe mâinile procurorilor.

De altfel, experţii europeni critică faptul că Victor Ciorbea a fost ales doar cu sprijinul unui singur partid deşi raportul MCV din iulie 2012 recomanda expres ca acesta să beneficieze de sprijinul tuturor formaţiunilor politice.

"Ne asumăm cele menţionate în raport, cu observaţia că, aşa cum am informat opinia publică şi pe reprezentanţii Comisiei la întâlnirea pe care am avut-o în cursul anului trecut, la nivelul instituţiei Avocatului Poporului exista practica de a nu ne implica în controlul de constituţionalitate a Legilor sau Ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului care au un pronunţat caracter politic sau electoral", se apără Victor Ciorbea.

De când s-a instalat în funcţie, lui Victor Ciorbea i s-a cerut demisia de nenumărate ori, atât de politicienii din Opoziţie, cât şi de societatea civilă, însă acesta şi-a văzut liniştit de treabă.

Dator vândut la bănci, dar şi la Gigi Becali, Victor Ciorbea nici nu se gândeşte la demisie, ci mai degrabă şi-a făcut alte planuri - va face o anchetă în întreg sistemul penitenciar pentru a verifica condiţiile de detenţie în raport cu respectarea drepturilor omului, existând suspiciuni că demersul va contribui la susţinerea unei noi legi a amnistiei şi graţierii, mult râvnită de politicienii corupţi care au avut neşansa să cadă pe mâinile procurorilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne