Raport al Curţii de Conturi: Actualul şef al CNAB a devenit angajat al companiei prin crearea unui post special

Aeronavă TAROM în hangarul de reparaţii
Aeronavă TAROM în hangarul de reparaţii (Epoch Times România)

Alexandru Ivan, actualul director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), a devenit angajat al acestei companii în urma creării unui post special pentru el şi prin organizarea unui concurs la care doar el s-a înscris, susţine Curtea de Conturi într-un raport, potrivit G4Media.

Mai mult, Curtea de Conturi a arătat că în perioada 2017-2018 angajările şi promovările în cadrul CNAB – instituţia care administrează aeroporturile Băneasa şi Otopeni de lângă Bucureşti – s-au făcut fără transparenţă şi fără existenţa unor criterii de selecţie clare.

În studiul său de caz, Curtea de Conturi subliniază faptul că în decembrie 2017 Alexandru Ivan era, prin detaşare, directorul comercial al CNAB, deşi nu era un angajat deplin al companiei. Ivan se transferase cu câteva luni în urmă de la SC Electrificare CFR SA, unde ocupase funcţia de director general adjunct, la CNAB, unde fusese membru în Consiliul de Administraţie al companiei în perioada februarie – august 2017.

Pentru a fi rezolvată problema, precizează Curtea de Conturi, în decembrie 2017 a fost scos la concurs un post special creat pentru Alexandru Ivan, un post creat în „statul de funcţii la serviciul managementul calităţii cu aprobarea directorului general (Bogdan Mîndrescu, numit în funcţie în aprilie 2017) şi la un nivel de salarizare mult superior faţă de aceleaşi poziţii din cadrul serviciului”.

La data de 11 decembrie a fost postat pe site-ul intern al CNAB anunţul de angajare. La o zi distanţă, s-a luat decizia de organizare a unui concurs extern pentru ocuparea acestei funcţii, deoarece nimeni din interiorul CNAB nu şi-a depus dosarul. Pe 15 decembrie postul a fost declarat vacant, iar pe 18 decembrie s-a publicat pe site-ul CNAB, la secţiunea Cariere, anunţul privind organizarea unui concurs extern pentru ocuparea respectivei funcţii. Concursul urma să fie susţinut pe 22 decembrie, cu 3 zile înainte de Crăciun. Celor interesaţi de postul de referent li se cerea să aibă printre altele experienţă minim 4 ani în domeniul achiziţiilor publice şi certificat de expert achiziţii publice eliberat de Ministerul Muncii, deşi - spun sursele G4Media -, direcţia de calitate nu desfăşoară proceduri de achiziţii publice. Alexandru Ivan îndeplinea acele condiţii.

Articolul integral poate fi citit aici.