Raport Amnesty Internaţional: În Egipt, protestatarii pro-Morsi au torturat şi violat adversarii

(ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)

Din momentul în care, pe 28 iunie, au început demonstraţiile în masă pro şi anti-Morsi, morga din Cairo a primit cel puţin opt morţi cu corpurile având semne de tortură. Cel puţin cinci dintre ele au fost găsite în apropierea locului unde se aflau suporterii fostului preşedinte Mohamed Morsi.

Pe 30 iulie, Ministerul de Interne a anunţat că, de la izbucnirea crizei au fost găsite 11 corpuri cu semne de tortură şi alte 10 cazuri au fost raportate chiar de către supravieţuitorii torturii.

Grupul egiptean "Eu sunt împotriva torturii", a raportat la Amnesty Internaţional că au verificat în mod independent de autorităţi, descoperind 11 persoane care au murit după ce au fost torturate de către suporterii lui Morsi. Acest lucru a fost raportat şi de ziarul Corriere.

Din Raportul Amnesty Internaţional

Mastour Mohamed Sayed, 21 de ani, a fost atacat pe 5 iulie, împreună cu o duzină de oameni, de un grup de susţinători pro-Morsi, aproape de locul unde se aflau în acel moment, la Rabaa al-Adawiya. Atacatorii erau mascaţi, iar unii dintre ei aveau cuţite şi arme de foc. Mulţi au reuşit să scape, dar Mastour Mohamed Sayed şi alţii au fost capturaţi:

"Mi-au pus pistolul sub nas, eram îngrozit, după aceea ne-au imobilizat, în timp ce ne urlau: "necredincioşilor"... Ne-au luat şi ne-au dus sub o scenă. M-au bătut cu un ciomag şi mi-au aplicat curent electric. Mi-am pierdut cunoştinţa de mai multe ori. "

Mărturia băiatului continuă cu detalii înspăimântătoare:
"Mâinile mi-au fost legate la spate şi am fost legat la ochi, dar am putut vedea câte ceva. Am auzit ţipetele unei fete în timp ce îi aplicau şocuri electrice. Am auzit vocea unei femei ordonându-i să-şi scoată hainele. Apoi am strigat că ceea ce făceau era "haram" (interzis) şi m-au lovit în cap. Apoi am văzut doi bărbaţi cu barbă intrând în cameră şi am auzit fata ţipând din nou ... "

În camera în care a fost dus, Mastour Mohamed Sayed a văzut sânge pe podea. Răpitorii săi îl întrebau de ce stă de partea generalului Abdel Fattah al-Sisi. Ei l-au eliberat a doua zi de dimineaţă dar i-au reţinut cartea de identitate.

Karam Hassam, un bărbat de 48 de ani de la Giza, a fost capturat pe 2 iulie de către oameni înarmaţi care fac parte din Frăţia Musulmană şi dus la o locaţie secretă. Cu puţin timp înainte fuseseră ciocniri între rezidenţii din Giza şi membri ai Frăţiei Musulmane în piaţa Nahda. Corpul lui Karam Hassan a fost găsit de către mama lui la 10 iulie în morga din Zenhom, plin de răni şi arsuri pe piept, spate, braţe şi picioare. El avea, de asemenea, o fractură de craniu şi semne de lovitură de cuţit în piept.

Ahmed El Kelhy, un vecin al lui Karam Hassam care a asistat la răpire, a declarat că Frăţia Musulmană trăgea cu muniţie direct împotriva populaţiei locale.

Hassan Sabry, în vârstă de 20 de ani, a fost atacat de bărbaţi înarmaţi în apropiere de Universitatea din Cairo, unde se desfăşura o manifestaţie anti-Morsi, a fost târât împreună cu alţii în parcul Oumran din apropiere. I-au blocat venele cu legături de plastic şi au început să-l bată, la fel ca şi pe ceilalţi protestatari, pe fiecare parte a corpului. El a văzut un protestatar cu gâtul tăiat şi un altul înjunghiat mortal.

Pe 3 iulie, la Rabaa al-Adawiya, Shehab Eldeen Aldelrazek, un jurnalist de 23 de ani, a fost târât într-un cort şi lovit cu un băţ de lemn în cap, pe spate şi picioare.

Pe baza acestora şi a altor mărturii ale supravieţuitorilor şi martorilor oculari şi a altor dovezi care au fost adunate în Cairo, Amnesty Internaţional a acuzat susţinătorii demisului preşedinte Mohamed Morsi de a fi capturat şi torturat persoane din tabăra politică opusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii