Raport: Assad deschis negocierilor cu SUA dacă acestea sunt bazate pe respect mutual

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad.
Preşedintele sirian, Bashar al-Assad. (DSK / AFP / GettyImages)

Preşedintele sirian Bashar al-Assad şi-a exprimat dorinţa de a avea un dialog cu Statele Unite în condiţiile în care acest dialog este bazat pe respect mutual. Într-un interviu cu CBS News, Assad a răspuns unor recente comentarii din partea secretarului de stat american John Kerry cu privire la eventualele negocieri cu regimul sirian pentru a se asigura o tranziţie paşnică în Siria, conform Internaţional Business Times.

“În Siria putem spune că fiecare dialog este un lucru pozitiv şi vom fi deschişi oricărui dialog cu oricine, inclusiv cu Statele Unite, cu privire la orice aspect, atâta timp cât timp există un respect mutual ... fără a se face presiuni asupra suveranităţii Siriei”, ar fi declarat Assad, conform unui extras din interviul publicat pe website-ul CBS. Totuşi, a adăugat el, până acum SUA nu a făcut nicio mişcare concretă spre vreun astfel de dialog. Interviul este programat să fie difuzat vineri la ora 7 a.m. EDT.

“Ceea ce avem acum în Siria până acum este doar o declaraţie, nimic concret încă, niciun fel de fapte, nicio nouă realitate cu privire la abordarea politică a SUA faţă de situaţia noastră, faţă de problema noastră şi faţă de conflictul nostru din Siria”, a declarat, aparent, Assad, care în prezent conduce o naţiune zguduită de război şi se luptă cu mai multe facţiuni rebele, incluzând grupul Statul Islamic.

Fiind întrebat în legătură cu relaţiile dintre Siria şi SUA, Assad ar fi afirmat că, pe moment, nu există nicio comunicare directă între cele două ţări.

Comentariile lui Assad au loc la doar câteva zile după ce Kerry a declarat că negocierile cu Assad ar putea fi necesare în cele din urmă pentru a se rezolva conflictul sirian. Totuşi, oficialii americani au clarificat ulterior că secretarul de stat american nu a sugerat faptul că Statele Unite vor negocia direct cu Assad, adăugând că nu există loc în Siria pentru un “dictator brutal” precum Assad, susţine Internaţional Business Times.

Washingtonul a susţinut că prioritatea sa curentă în naţiunea din Orientul Mijlociu este aceea de a se lupta cu Statul Islamic, care a ajuns să controleze câteva regiuni în nord-estul Siriei începând cu iunie 2014.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe