Raport CJI: Jurnaliştii sunt antrenaţi în campanii de propagandă utilizând manipularea informaţională

Nadine Gogu şi Viorica Zaharia
Nadine Gogu şi Viorica Zaharia (media-azi.md)

Un nou raport de monitorizare a mass media pe care Centrul pentru Jurnalism Independent l-a realizat în cadrul campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase „stop fals” a fost prezentat joi în cadrul unei conferinţe de presă, cu scopul prevenirii comportamentului de campanie electorală şi de propagandă a unor radiodifuzori cu acoperire naţională, a precizat Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent din Moldova.

În cel de-al cincilea raport au fost monitorizate 12 instituţii media, fiind vorba de portaluri de ştiri şi posturi de televiziune. „Spre deosebire de perioada precedentă am observat intensificarea cazurilor de manipulare a informaţiei, chiar constatăm că unii radiodifuzori cu acoperire naţională au un comportament de parcă ar fi în campanie electorală”, a subliniat Nadine Gogu.

Potrivit expertei media, Viorica Zaharia au fost monitorizate cinci subiecte de interes public: scumpirea serviciilor medicale pentru persoanele care nu deţin poliţă de asigurare medicală, lansarea iniţiativei de introducere a votului uninominal de către PD şi liderul acestuia, prima dezbatere în Parlament cu societatea civilă şi cu reprezentanţii partidelor extraparlamentare, adoptarea în lectură finală a modificărilor la Codul Audiovizualului şi votarea în prima lectură a proiectului de lege privind ridicarea imunităţii deputaţilor. Cele mai serioase derapaje au fost constatate la posturile de televiziune Publika, Prime (aparţin lui Vlad Plahotniuc – n.r.) şi Accent (aparţine lui Igor Dodon – n.r.).

În urma monitorizării, experta media a ţinut să precizeze că subiectul scumpirii serviciilor medicale a apărut în presă pe un fundal negativ deoarece autorităţile nu au anunţat despre aceste scumpiri, oamenii aflând despre acest lucru din spitale şi policlinici, iar presa de la oamenii care s-au arătat nemulţumiţi.

„Serviciile s-au scumpit la 10 februarie, iar subiectul s-a reflectat în presă între 20-22 februarie. La Publika TV subiectul a apărut la 23 februarie, lipsa lui în celelalte zile putând fi considerată ca o omisiune, realizată cu scopul ocolirii subiectelor negative care ar pune în lumină proastă guvernarea. Deci nu a existat interes din partea jurnaliştilor de la Publika să informeze oamenii despre majorarea tarifelor”, a constatat Viorica Zaharia.

Pentru cel de-al doilea subiect, privind votul uninominal, s-a recurs la propagandă, „de parcă ne-am afla în campanie electorală”. Potrivit raportului, la toată media trustului deţinut de liderul PD, Vlad Plahotniuc, în fiecare zi avem ştiri privind votul uninominal exclusiv din perspectivă pozitivă, fără nici o critică. Mai mult decât atât, chiar şi cel de-al treilea subiect, legat de dezbaterile pe marginea votului uninominal a fost prezentat la Publika cu citate trunchiate şi scoase din context, „asta numind-se distorsionarea mesajelor surselor”, a explicat expertă media.

Astfel, în concluzie, în urma monitorizării celor 12 posturi media, în perioada februarie-aprilie 2017 s-au constatat „forme noi şi mai grave de manipulare informaţională - trunchierea declaraţiilor, distorsionarea mesajului şi scoaterea din context - şi de propagandă, ceea ce de regulă este caracteristic perioadelor electorale. De asemenea, jurnaliştii sunt antrenaţi în campanii de propagandă, manifestând o abordare selectivă a faptelor şi opiniilor, prin care protejează imaginea unor politicieni şi nu reflectă obiectiv realitatea”.

Ceea ce ţine de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), instituţie direct responsabilă de monitorizarea mass media, Nadine Gogu a punctat că „în ultimii ani am observat că membrii CCA sunt afiliaţi politic, reprezintă anumite interese politice, dacă e vorba de anumite posturi TV afiliate anumitor partide politice, atunci sancţiunile nu se aplică”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe