Raportul MCV critic la adresa Parlamentului

Parlamentul Romaniei, vot in plenul reunit al Camerelor, deputati si senatori.
Parlamentul Romaniei, vot in plenul reunit al Camerelor, deputati si senatori. (Epoch Times România)

Raportul MCV care urmează să fie publicat miercuri critică Parlamentul pentru refuzul de a ridica imunitatea unor parlamentari, consideră numirea noului şef al DIICOT un test şi evidenţiază corupţia unor magistraţi, au precizat pentru Mediafax surse policie surse politice.

Per ansamblu, raportul subliniază faptul că progresele remarcate în raportul anterior, din ianuarie 2014, au fost continuate şi că trebuie consolidate, iar activitatea instituţiilor judiciare a crescut încrederea populaţiei în sistemul judiciar, au mai precizat sursele citate.

De asemenea, documentul consemnează activitatea Curţii Constituţionale şi subliniază că unele decizii ale CCR nu au fost respectate de către Parlament.

Raportul se referă şi la ameninţările la adresa independenţei justiţiei, în document menţionându-se ca atacurile, inclusiv din partea politicienilor, la adresa judecătorilor şi procurorilor au rămas o problemă, însă numărul lor a scăzut faţă de anii precedenţi.

În raportul MCV pe ţară se mai menţionează faptul că urmează să fie numit un nou şef la DIICOT şi se subliniază importanţa unei proceduri transparente.

Mai merită remarcat că, potrivit surselor citate de Mediafax, raportul MCV este critic la adresa Avocatului Poporului, mai exact faţă de neimplicarea acestuia în contestarea unor ordonanţe de urgenţă la Curtea Constituţională. Raportul mai evidenţiază şi faptul că numărul cazurilor de corupţie în rândul judecătorilor şi procurorilor anchetaţi de DNA este în creştere.

Ca şi în anul precedent, raportul MCV salută activitatea DNA, ANI, ÎCCJ, CSM şi critică faptul că Parlamentul nu a respectat toate deciziile ANI privind incompatibilitatea, existând cazuri când nu au fost suspendaţi parlamentari declaraţi incompatibili.

Acelaşi Parlament este criticat şi pentru faptul că a respins sau a tergiversat cereri ale DNA de ridicare a imunităţii unor parlamentari, pe criterii care nu sunt clare.

Conform raportului MCV, deşi numărul anchetelor şi condamnărilor în cazuri de corupţie la nivel înalt a crescut, corupţia rămâne o problemă majoră în România. Experţii CE mai remarcă şi rata mică de confiscare a averilor şi de recuperare a daunelor în urma unor decizii finale ale instanţelor.

MCV-ul se referă şi la problematica şi corupţia din educaţie, în special cea legată de examenele de bacalaureat, şi face referiri şi la corupţia din sistemul medical, zguduit de numeroase scandaluri în 2014.

De asemenea, documentul abordează şi problemele legate de licitaţiile publice, inclusiv cele cu fonduri europene.

Ca recomandări, sursele Mediafax au precizat că CE insistă pentru o procedură transparentă în cazul desemnării noului şef al DIICOT, precum şi pentru revizuirea modului în care se fac numirile pe posturile importante din sistemul de justiţie.

De asemenea, experţii europeni recomandă identificarea unei modalităţi privind aplicarea automată de către Parlament a deciziilor instanţelor referitoare la parlamentari.

Per ansamblu însă, ultimul raport MCV este mai bun decât cel din 2014 şi mai bun decât cel al Bulgariei. Raportul de miercuri nu va fi ultimul, dar România ar putea scăpa în curând de monitorizare, mai precizează Mediafax.

Rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria vor fi discutate, miercuri, în Colegiul comisarilor şi vor fi publicate după încheierea reuniunii Colegiului, la ora 12:00 (13:00, ora României).

Potrivit presei bulgare, Sofia a înregistrat progrese "limitate" în sistemul judiciar, acesta fiind supus unor influenţe politice. În ţara vecină s-au dat puţine sentinţe în cazuri de corupţie şi crimă organizată iar progresele în privinţa reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei şi crimei organizate au fost lente.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne