Raportul Mueller îl absolvă pe Trump de presupusa colaborare cu Rusia

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)

După aproape doi ani, echipa procurorului special american Robert Mueller, formată din aproximativ 40 de agenţi FBI, a emis 2.800 de citaţii, a executat aproximativ 500 de mandate de percheziţii şi a obţinut peste 230 de ordine pentru obţinerea unor nregistrări de comunicaţii. De asemenea, echipa a adresat 13 cereri unor guverne străine pentru obţinerea unor dovezi şi a intervievat aproximativ 500 de martori, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Mai exact, “Investigaţia procurorului special nu a descoperit că această campanie [a preşedintelui american Donald ] Trump sau alte persoane asociate cu ea au conspirat sau au colaborat cu Rusia în eforturile acesteia de a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016”.

Şi, în timp ce ancheta lui Mueller lasă deschisă calea posibilităţii ca Procurorul General al SUA să determine dacă Trump a obstrucţionat justiţia, William Barr nu a observat niciun fel de obstrucţie – scriind împreună cu adjunctul său, Rod Rosenstein, că amândoi au “concluzionat că dovezile obţinute în timpul investigaţiei Procurorului Special nu sunt suficiente pentru a stabili că preşedintele a obstrucţionat justiţia”.

De asemenea, şansele lui Trump de a deveni candidatul republicanilor la alegerile prezidenţiale din 2020 şi de a le şi câştiga au crescut.