Războiul tarifar lansat de Trump provoacă pierderi masive la Deutsche Bank, BMW şi Volkswagen

Centrala Deutsche Bank din Frankfurt am Main
 
Centrala Deutsche Bank din Frankfurt am Main   (Foto: Arne Dedert/Archiv/dpa – Epoch Times Germania)

Războiul comercial al preşedintelui american Donald Trump afectează companii germane importante, acţiunile unor producători auto majori înregistrând pierderi semnificative. Acţiunile Deutsche Bank au ajuns la un nivel scăzut record.

Acţiunile BMW, Volkswagen şi Daimler, care deţine Mercedes, au înregistrat la rândul lor pierderi, potrivit Express.co.uk.

DAX, principalul indice ale Germaniei, a pierdut miercuri 12,135 procente din cauza temerilor că firmele majore ale Germaniei vor fi prinse în bătălia tarifelor comerciale dintre Uniunea Europeană şi SUA, ajungând la cel mai scăzut nivel de la începutul lunii aprilie.

Acţiunile Deutsche Bank au înregistrat, de asemenea, din nou un nivel scăzut record: 8,76 euro. Recordul precedent este datat 30 septembrie 2016, când acţiunile gigantului bancar german ajunseseră la valoarea de 8,83 de euro.

Christian Schmidt, analist la Helaba, a declarat pentru Handlesblatt: “Natura factorilor de stres s-a schimbat puţin, iar pericolul unui război comercial continuă să planeze asupra pieţei precum sabia lui Damocles”.

Companiile majore din Germania sunt printre cele mai expuse unui eventual haos provocat de un război comercial, iniţiat de decizia preşedintelui american Donald Trump de a impune tarife la importurile de oţel şi aluminiu. De asemenea, industria germană a automobilelor – unii producători auto operând în SUA – are de înfruntat acum tarife mai mari la produsele care sunt destinate Chinei.

Preşedintele Trump a pornit atacul asupra industriei auto europene la o zi după ce Uniunea Europeană a adoptat propriile tarife la unele importuri din SUA.

UE a vizat produse americane în valoare de 3,2 miliarde de dolari exportate în blocul european, inclusiv burbon şi motociclete Harley Davidson.

Europa a dat cel mai clar semnal de până acum că va răspunde în cazul în care liderul american va aplica tarife la importurile de automobile europene.

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a declarat: “Dacă SUA ne loveşte din nou cu tarife de 20% la automobile, atunci şi noi vom răspunde. Nu dorim amplificarea tensiunilor, dar noi suntem cei atacaţi”.

Trump a postat pe Twitter un mesaj în care a justificat decizia sa de a lua măsuri împotriva industriei auto din UE, precizând că blocul a profitat mult timp de SUA prin bariere comerciale şi tarife.

“În cele din urmă, totul se va echilibra – şi nu va dura prea mult!”, a adăugat Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe