Razie a poliţiei la sediul central al Frontului Naţional

Preşedintele Frontului Naţional, Marine Le Pen
Preşedintele Frontului Naţional, Marine Le Pen (Sylvain Lefevre/Getty Images)

Investigatorii francezi au făcut luni o razie la sediul principal din Paris pentru a cerceta presupuse înşelătorii cu slujbe false efectuate de partidul de extremă-dreapta Frontul Naţional, susţine partidul. Controlul neaşteptat a coincis cu vizita candidatei prezidenţiale Le Pen în Liban, care va avea convorbiri cu preşedintele Michel Aoun, ca parte a campaniei sale electorale.

Aceasta este a doua razie a poliţiei într-o perioadă de un an la birourile partidului, investigatorii încearând să determine dacă Frontul Naţional s-a folosit de fondurile Parlamentului European pentru a plăti 20 de asistenţi care au fost prezentaţi ca fiind ajutoare ale membrilor din Parlamentul European, cu toate că au lucrat pentru partid în alte locaţii.

“La suprafaţă pare că este o operaţiune media al cărei scop este de a perturba cursul campaniei prezidenţiale”, afirma Frontul Naţional într-o declaraţie postată pe websiteul său.

Raidul survine la trei zile după ce biroul anti-fraudă al UE, OLAF, afirma că liderul partidului Frontul Naţional, europarlamentarul Marine Le Pen, a prezentat contracte false de muncă.

Raportul susţine că parlamentul a plătit în jur de 42.554 euro pentru contractul lui Thierry Legier, garda personală a candidatei Le Pen, care a fost prezentat în mod fals ca fiind asistent parlamentar.

Parlamentul European a mai acuzat-o şi în trecut pe Marine Le Pen că a plătit angajaţi ai partidului Frontul Naţional din fondurile UE în legislatura 2011-2012, susţinând că a delapidat aproximativ 340.000 de euro.

La începutul acestei luni, Le Pen a ratat termenul limită stabilit de UE pentru returnarea sumei de 298.000 euro. Aceasta a negat orice acuzaţie de infracţiune şi a refuzat să plătească, afirmând că presupusele contracte pentru slujbe fictive au fost parte a unei ajustări contabile.

Partidul eurosceptic al Marii Britanii, UKIP, se confruntă cu aceleaşi acuzaţii de finanţare a campaniilor politice locale din fonduri ale Uniunii.

Le Pen, care a condus partidul anti-UE încă din 2011 şi este, de asemenea, membră în Parlamentul European, va candida din partea partidului la alegerile prezidenţiale ale Franţei, urmându-l pe tatălui ei, care a candidat, de asemenea, la preşdinţie.