Reacţia DIICOT după desecretizarea raportului "10 august"

DIICOT
DIICOT (facebook.com)

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a reacţionat, joi, în cadrul unui comunicat de presă, ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public după desecretizarea raportului "10 august" privind intervenţia în forţă a Jandarmeriei.

"Înscrisul intitulat 'Informarea privind manifestaţia de protest desfăşurată în municipiul Bucureşti, în data de 10.08.2018', declasificat de către M.A.I. la data de 14.11.2019, nu cuprinde date referitoare la implicarea unor persoane fără atribuţii în activitatea de gestionare a intervenţiei Jandarmeriei în timpul protestelor, ci evaluări contextuale cu privire la modul de desfăşurare a evenimentelor şi cu privire la capacitatea de reacţie a forţelor de ordine. Afirmaţiile în sensul că 'potrivit unor surse din DIICOT, Mihai Valeriu ar fi ţinut permanent legătura cu Liviu Dragnea şi liderii huliganilor' nu au un fundament real", a transmis DIICOT.

Surse apropiate dosarului aflat pe masa DIICOT au declarat, pentru hotnews.ro, că din raportul desecretizat reiese că fosta şefă MAI Carmen Dan, care se afla în concediu în 10 august 2018, a venit la biroul de la Ministerul de Interne şi a preluat comanda operaţiunilor în jurul orei 12:00.

Potrivit surselor citate, Carmen Dan a preluat comanda de la Nucu Marin, secretar de stat în MAI la acea dată. Din acel moment, ordinele au fost date prin intermediul lui Mihai Valeriu, subsecretar de stat.

Raportul prezintă detaliat misiunile, unităţile efective deplasate în zona Pieţei Victoria şi desfăşurarea evenimentelor pe ore şi minute.

Potrivit unor surse din DIICOT, Mihai Valeriu ar fi ţinut permanent legătura cu Liviu Dragnea şi liderii huliganilor. De notat că această informaţie nu face parte din raportul "10 august".

Noul ministru de Interne, Marcel Vela, a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că raportul "10 august" a fost declasificat şi trimis la DIICOT, unde este un dosar în lucru despre intervenţia în forţă a Jandarmeriei împotriva cetăţenilor paşnici. Detalii aici.

Reamintim că anul trecut, pe 10 august, jandarmii au intervenit în forţă împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap. Represiunea cetăţenilor începuse încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest.

Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri.

Epoch Times a înregistrat atunci numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

Peste 400 de persoane au fost rănite în urma intervenţiei jandarmilor din 10 august şi în jur de 800 de persoane au depus plângeri la Parchetul Militar. De cealaltă parte, 169 de jandarmi au reclamat că au fost agresaţi.