Reacţia MAE în scandalul privind mutarea ambasadei României la Ierusalim

Teodor Melescanu
Teodor Melescanu (Florin.Chirila/Epoch Times)

Ministerul Afacerilor Externe precizează vineri, în cadrul unui comunicat de presă, că a fost lansat un proces de analiză şi evaluare privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Reiterăm că prin acest demers se are în vedere un proces cuprinzător de analiză interinstituţională, cu includerea şi consultarea tuturor instituţiilor şi actorilor relevanţi, conform Constituţiei şi legilor în vigoare. Menţionăm, totodată, că, prin iniţierea acestui demers, se urmăreşte identificarea celui mai potrivit mod de poziţionare/acţiune a României, ţinând cont de ultimele evoluţii în acest dosar, precum şi de un proces de consultare şi coordonare, consistent şi aplicat, cu partenerii şi aliaţii strategici ai României", arată MAE.

MAE a subliniat că obiectivele acestui proces complex sunt subsumate susţinerii intereselor României.

"În mod tradiţional, România a avut o poziţie echilibrată în gestionarea dosarului israeliano-palestinian, fapt confirmat inclusiv de recunoaşterea, în plan bilateral, de mai bine de trei decenii a statului palestinian. Reamintim că poziţia echilibrată este susţinută inclusiv de preocuparea constantă a ţării noastre în ceea ce priveşte comunitatea originară din România aflată atât în Statul Israel, cât şi în Palestina", a mai punctat MAE.

Reamintim că preşedintele Iohannis a reacţionat prompt după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi seară, la Antena 3, că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Iohannis nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers care poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală. De asemenea, preşedintele reaminteşte că o decizie finală pe acest subiect revine, din punct de vedere constituţional, Preşedintelui României. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne