Realele crevase ale Occidentului/ Macron cere o “armată europeană adevărată” pentru a proteja UE de SUA

Progresistul Macron a reiterat apelurile pentru crearea unei armate a Uniunii Europene, afirmând că aceasta e necesară pentru a proteja blocul de China, Rusia şi chiar Statele Unite.
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său francez Emmanuel Macron
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său francez Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

Preşedintele francez Emmanuel Macron, susţinător al unei federalizări mai mari a Uniunii, care va rezulta în reducerea suveranităţii naţiunilor europene, a declarat luni seară pentru postul de radio Europe 1 că blocul are nevoie de o “armată europeană adevărată”.

“Trebuie să ne protejăm de China, Rusia şi chiar de Statele Unite ale Americii”, a precizat Macron, potrivit AFP.

“Când îl văd pe preşedintele Trump anunţând că se retrage dintr-un tratat major de dezarmare, care a fost încheiat după criza rachetelor care a lovit Europa în anii 1980, cine este principala victimă? Europa şi securitatea ei”, a susţinut Macron.

“Nu îi vom proteja pe europeni decât dacă decidem să avem o armată europeană adevărată”, a declarat Macron în timp ce vizita fostul Front Vestic din Verdun, în nord-estul Franţei, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial – un război în care aproximativ 116.000 de americani şi-au pierdut viaţa apărând Europa.

“În confruntarea cu Rusia - care se află la graniţele noastre şi a demonstrat că poate fi ameninţătoare - trebuie să avem o Europa care se apără mai mult pe cont propriu, fără a depinde doar de SUA”, a adăugat liderul francez.

Anul trecut, Macron a condus campania de promovare a Statelor Unite ale Europei, şi a creării unei uniunii monetare depline şi a unei armate unice europene, blocul făcând primul pas major în direcţia creării acestei armate în noiembrie 2017 după ce 23 de state membre au semnat acordul PESCO (Cooperarea Structurată Permanentă a Uniunii Europene în domeniul apărării).