Realităţi româneşti. 1 din 4 tineri stă degeaba

În timp ce angajatorii se plâng că nu găsesc oameni, tinerii preferă să stea sau să lucreze în străinătate, unde salariile sunt mai mari, mai degrabă decât să muncească în România.
Franţa, confruntată cu problema minorilor străini neînsoţiţi
Franţa, confruntată cu problema minorilor străini neînsoţiţi (Miguel Villagran / Getty Images)

România reuşeşte contraperformanţa de a se situa pe locul doi în Europa, după Italia, cu 23% dintre tineri care nu muncesc şi nici nu merg la facultate, relatează digi24, care citează date ale institutului european de statistică Eurostat.

Practic, 1 din 4 tineri stă degeaba. "Multe firme cer experienţă la angajare. Şi, oricum, banii primiţi ar fi prea puţini", arată sursa citată

„Plec pe sezon dincolo şi vin înapoi. (...) Cu banii de acolo de pe trei luni stau aici cinci-şase luni acasă lejer”, declară un tânăr de 23 de ani.

Efectele se resimt, angajatorii având dificultăţi în a găsi forţă de muncă.

„Am 15 proiecte, dar în momentul de faţă avem o reală şi gravă problemă a lipsei forţei de muncă, cel puţin în partea de vest a ţării, mă refer la Cluj, Timişoara, Arad, în care serviciile pe care compania mea vrea să le presteze”, a declarat pentru sursa citată Felix Pătrăşcanu, directorul unei firme de curierat.

Potrivit oficialilor români, în ţara noastră sunt circa 200 de mii de tineri cu vârsta între 16 şi 24 de ani fără ocupaţie. O soluţie pe termen lung ar putea veni de la Ministerul Muncii, respectiv tinerii să urmeze cursuri de pregătire, potrivit unui proiect având un buget de 47 de milioane de euro din fonduri europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne