Rebeli pro-Turcia încep să se retragă din provincia siriană Idlib

Grupul rebel Failaq al-Sham a început să se retragă dintr-o zonă demilitarizată din nordul Siriei. Este primul grup care face acest lucru pe baza unui acord turco-rusesc ce urmăreşte să evite o ofensivă guvernamentală la scară mare.
Scena unei lovituri aeriene asupra unei staţii de autobuz în oraşul Idlib, capitala provinciei siriene cu acelaşi nume.
Scena unei lovituri aeriene asupra unei staţii de autobuz în oraşul Idlib, capitala provinciei siriene cu acelaşi nume. (Getty Images)

Un grup rebel sirian pro-Turcia a început duminică să îşi retragă forţele şi armele grele din unele zone ale nordului Siriei, pe baza unui acord intermediat de Ankara şi Moscova, cu scopul de a evita o ofensivă armată siriană susţinută de Rusia asupra ultimei fortăreţe majore a opoziţiei siriene, a precizat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un grup cu sediul în Marea Britanie ce monitorizează conflictul din ţara arabă.

Grupul Failaq al-Sham “a început să se retragă din diverse zone rurale sudice ale guvernoratului Alep şi din suburbiile vestice ale oraşului Alep, împreună cu armele lor grele, inclusiv tancuri şi tunuri”, a susţinut OSDO, potrivit Deutsche Welle.

OSDO a precizat că grupul dispune de 8.500-10.000 de luptători şi este cel de-al treilea grup ca mărime dintre grupurile care operează în acea regiune. Cel mai mare grup jihadist, Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care controlează 60% din provincia Idlib, încă nu a precizat dacă se va retrage pe baza acordului turco-rusesc, despre care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că va “preveni o criză umanitară”.

Failaq al-Sham este o parte a unei alianţe rebele susţinute de Turcia, cunoscută sub numele de Frontul Eliberării Naţionale (FEN), care a fost înfiinţată în luna august pentru a contracara HTS, a susţinut OSDO.

Acordul încheiat între Rusia şi Turcia prevede crearea unei noi zone demilitarizate în provincia Idlib până la 15 octombrie, urmând ca aceasta să fie patrulată de forţe turceşti şi ruseşti.

Trupele siriene susţinute de Rusia au fost plasate în jurul provinciei Idlib în ultimele câteva săptămâni, generând temeri că o ofensivă masivă asupra ultimei fortăreţe majore a opoziţiei ar putea fi iminentă. ONU a avertizat că un astfel de atac asupra Idlib ar putea rezulta într-o catastrofă umanitară, lucru asupra căruia a insistat şi SUA şi Turcia, printre alţii.

Războiul civil sirian de peste şapte ani, care a început în martie 2011 printr-o campanie guvernamentală de suprimare brutală a unor proteste anti-guvernamentale iniţial paşnice, s-a transformat într-un conflict complex care implică numeroase grupuri militante care urmăresc diverse interese. Războiul a provocat moartea a aproximativ 400.000 de oameni şi strămutarea altor câtorva milioane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe