Rebelii sirieni susţin că vor participa la discuţiile de pace din Kazahstan

Rebelii sirieni au decis că vor participa la discuţiile de pace din Kazahstan, care sunt susţinute de Rusia şi Turcia, au anunţat reprezentanţi ai rebelilor.
Autobuze folosite pentru evacuări aşteaptă în faţa unor clădiri distruse din oraşul sirian Alep.
Autobuze folosite pentru evacuări aşteaptă în faţa unor clădiri distruse din oraşul sirian Alep. (AFP/Getty Images)

Oficiali ai rebelilor au declarat luni că decizia de a participa la discuţiile programate pentru 23 ianuarie în Astana a fost luată în timpul discuţiilor din capitala turcă Ankara.

“Majoritatea grupurilor au decis să participe. Discuţiile se vor axa pe încetarea focului, probleme umanitare – livrări de ajutoare, eliberarea deţinuţilor”, a precizat Zakaria Malahifji, din grupul rebel Fastaqim.

Un oficial al grupului rebel Armata Siriană Liberă a declarat că reprezentanţii rebelilor doresc să se concentreze pe implementarea unui armistiţiu în mare parte nerespectat.

“Facţiunile vor merge şi primul lucru pe care îl vom discuta va fi chestiunea armistiţiului şi a încălcărilor acestuia de către regim”, a declarat oficialul, refuzând să fie identificat deoarece Armata Siriană Liberă – o alianţă formată din mai multe facţiuni rebele moderate – încă nu a numit un purtător de cuvânt.

În 29 decembrie 2016, Moscova a anunţat că Rusia şi Turcia au intermediat un acord de încetare a focului la nivel naţional între guvernul sirian şi opozanţii acestuia. În plus, ruşii au declarat că taberele implicate în război vor să înceapă discuţii pentru pace.

În timp ce SUA a fost în mod notabil exclusă din proces, autorităţile ruse au declarat că Rusia, Turcia şi Iran vor participa la discuţiile din Astana, adăugând că Egiptul, Arabia Saudită, Qatar şi Iordania s-ar putea alătura de asemenea pe perioada tratativelor de pace.

Sean Spicer, care va fi purtătorul de cuvânt al Casei Albe după învestirea preşedintelui ales Donald Trump în 20 ianuarie, a declarat că ambasadorul rus la Washington a invitat SUA să participe la tratativele de pace în timpul unei conversaţii telefonice la sfârşitul lunii decembrie cu Michael Flynn, viitorul consilier pentru securitate naţională al lui Trump.

Totuşi, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat luni că nu poate confirma faptul că administraţia Trump a fost invitată la discuţiile privind pacea siriană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe