Record mondial: călătorie de 11 zile în jurul lumii într-un balon cu aer cald


Fedor Konyukhov
Fedor Konyukhov (iusbpreface.com)

Aventurierul rus Fedor Konyukhov tocmai şi-a realizat unul dintre cele mai mari vise: de a bate un record mondial călătorind în jurul lumii într-un balon cu aer cald.

Primul zbor liber al unui balon cu aer cald a avut loc la 21 noiembrie 1783, la Paris, Franţa şi a fost realizat de Jean-Francois Pilatre de Rozier şi Francois Laurent d'Arlandes, într-un balon cu aer cald construit la 14 decembrie 1782 de către fraţii Montgolfier.

Acum este rândul aventurierului rus Fedor Konyukhov care, duminică, 24 iulie, a zburat peste oraşul australian Northam, locul în care şi-a început călătoria acum 11 zile, doborând recordul (13 zile şi jumatate) stabilit în 2002 de americanul Steve Fossett. Konyukhov a călătorit în total 34.000 de kilometri.

"Este sănătos, în afara pericolului şi foarte fericit", a declarat coordonatorul zborului, John Wallington, de la locul de aterizare, în preajma micului oraş Bonnie Rock, Wheatbelt, în Australia de Vest. Obosit, dar zâmbitor, şi-a salutat rudele şi prietenii care îl aşteptau aici.

O aventură "terifiantă"

Konyukhov a zburat peste Australia, Noua Zeelandă, Pacific, America de Sud, Capul Bunei Speranţe şi Oceanul Antarctic.

La întoarcerea în Australia, site-ul său a relatat despre modul în care curenţii de aer polar l-au împins spre Antarctica. "Este înspăimântător să fii atât de mult în sud şi atât de departe de civilizaţie. În acel loc (Antarctica) te simţi foarte singur şi departe; nu există pământ, nici avioane, nicio barcă", a spus exploratorul.

Balonul cu aer cald, cu care şi-a terminat aventura, are 56 de metri înălţime şi a folosit heliu şi aer cald pe parcursul celor 11 zile şi şase ore de călătorie, relatează site-ul web bbc.com.

Konyukhov a suportat vânturi antarctice şi temperaturi de -56 grade Celsius, zburând la mai mult de 10.000 de metri altitudine. Cea mai mare parte a călătoriei a fost conectat la rezervoarele de oxigen şi a dormit puţin.

La sosirea în Australia, şi-a îmbrăţişat soţia şi a primit felicitări din partea poliţiei din Australia de Vest, fiind chiar invitat să se alăture departamentului său de aviaţie.

Dar se pare că Konyukhov doreşte să înceapă o nouă aventură anul viitor: vrea să traverseze Australia de la vest la est, pe spatele unei cămile. Aceasta după recordul bătut în balonul cu aer cald, după ce a escaladat Everestul de două ori şi a călătorit la Polul Nord şi Polul Sud. El este, de asemenea, autorul a 17 cărţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură