Record mondial: Cel mai lung zbor fără escală - 19 ore şi 16 minute

Avion
Avion (Qantas Airways)

Un zbor New York - Sydney a durat circa 19 ore, fără escală. Acesta este recordul înregistrat duminică, 20 octombrie de compania aeriană australiană Qantas, cu scopul ca în viitor să deschidă această rută în domeniul comercial.

Zborul experimental QF7879 a durat exact 19 ore şi 16 minute. Acesta este primul dintr-o serie de trei zboruri, prin care compania australiană Qantas intenţionează să evalueze în acest an viabilitatea zborurilor ultra-lungi, cu scopul de a crea linii comerciale regulate. În perspectivă este, de asemenea, un zbor asemănător de la Londra la Sydney.

Directorul general al Qantas, Alan Joyce, a afirmat că evenimentul este un „moment cu adevărat istoric” pentru compania aeriană şi lumea aviaţiei.

"Acesta este primul dintre cele trei zboruri experimentale cu care vom analiza ce recomandări pot fi făcute pentru a face faţă oboselii piloţilor, precum şi decalajului orar pentru pasageri", a declarat reporterilor la sosirea în Sydney.

"Cred că ne-am descurcat bine în acest zbor timp de 19 ore. Am impresia că am fost într-un zbor mult mai scurt decât a durat de fapt acesta", a adăugat el.

Avionul Boeing 787-9 a decolat vineri seară de pe aeroportul JF Kennedy din New York, cu doar 49 de persoane la bord, în mare parte angajaţi Qantas. Greutatea a fost redusă, ceea ce a permis îmbarcarea unei cantităţi de combustibil suficient pentru cei 16.000 de kilometri ai traseului.

Potrivit sitului web specializat flightradar24.com, aeronava cântărea 233 de tone la decolare, dintre care 101 era greutatea kerosenului.

Patru piloţi au lucrat în ture pe aeronavă.

La bordul zborului Qantas au călătorit cercetători de la două universităţi australiene, pentru a observa modul în care pasagerii dorm şi se hrănesc şi au controlat nivelul de melatonină, „hormonul somnului”.

Odată ajunşi la bord, pasagerii au reglat ceasurile cu ora din Sydney şi au rămas treji până când s-a făcut noapte în estul Australiei. Au fost ajutaţi cu iluminaţie, exerciţii fizice, cofeină şi o masă picantă.

După şase ore, li s-a servit o masă bogată în carbohidraţi, au fost rugaţi să evite ecranele şi au fost închise luminile pentru a putea dormi liniştiţi toată noaptea.

Profesorul Marie Carroll, cercetător la Universitatea din Sydney, a declarat pentru AFP că speră ca abordarea inovatoare va permite un interval de timp „absolut minim”.

"Sper că vă veţi bucura de o zi bună astăzi şi de un somn normal la noapte", a adăugat cercetătorul, care susţine că se simte "incredibil de bine" având în vedere timpul de zbor.

Piloţii aveau aplicaţi senzori care au măsurat activitatea creierului.

Asociaţia Piloţilor Australieni şi Internaţionali (AIPA) şi-a exprimat îngrijorarea, susţinând că piloţii au nevoie de odihnă suficientă pentru performanţe optime şi au solicitat un studiu „pe termen lung” asupra efectelor acestor tipuri de zbor.

Compania aeriană asigură că zborurile experimentale sunt doar un aspect al cercetărilor efectuate cu privire la viabilitatea acestor călătorii ultra-lungi.

Anul trecut, Qantas a lansat prima legătură comercială directă între Australia şi Regatul Unit, cu un zbor între Perth şi Londra, care a durat 17 ore şi 45 de minute, informează RFI.