Referendumul lui Iohannis, undă verde de la Parlament

Parlamentul a avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis de a demara un referendum naţional, decizie luată după ce Guvernul Grindeanu a scos din "jobenul magic" celebrele "ordonanţe-elefant" care au scos peste jumătate de milion de români în stradă.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind iniţierea unui referendum naţional consultativ pe tema continuării luptei anti-corupţie şi asigurarea integrităţii funcţiei publice a primit undă verde de la Parlament, decizie luată cu unanimitate de voturi.

Potrivit Agerpres, Parlamentul a recomandat însă preşedintelui ca, prin întrebarea formulată, să se respecte Constituţia, Legea 3/2000 privind referendumul, deciziile CCR în materie şi recomandările Codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneţia.

În hotărârea Parlamentului se precizează că, potrivit art. 90 şi 74 alin. 2, din Constituţia României, problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor.

Documentul face referire la Decizia Curţii Constituţionale a României 70/1999 potrivit căreia preşedintele nu poate iniţia un referendum cu caracter legislativ, precum şi la decizia CCR nr. 799/2011. Codul de bune practici al Comisiei de la Veneţia prevede că textele supuse referendumului nu trebuie să contravină dreptului internaţional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei, democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept.