Regimul comunist a ascuns gravitatea focarului de virus Wuhan timp de şase zile [document AP]

Apar noi dovezi care vor ajuta la aducerea regimului comunist chinez în tribunale
Membrii Politburo în costume hazmat speriaţi de virusul Wuhan
Membrii Politburo în costume hazmat speriaţi de virusul Wuhan (Facebook, sursa necunoscută)

Autorităţile chineze ştiau despre faptul că virusul Wuhan se transmite de la om la om şi despre gravitatea situaţiei cu şase zile înainte de a confirma fenomenul, pe 20 ianuarie, a informat Associated Press, citând documente la care a avut acces.

Ma Xiaowei, şeful principalei agenţii de sănătate a ţării, Comisia Naţională de Sănătate, a declarat oficialilor provinciali din domeniul sănătăţii într-o teleconferinţă privată, pe 14 ianuarie, că focarul din Wuhan era „sever şi complex, cea mai severă provocare de la SARS, în 2003, şi este posibil să se transforme într-un eveniment major de sănătate publică", se arată într-o notă internă.

Memoriul, transmis în cadrul unei secţiuni intitulate „înţelegere gravă a situaţiei”, atrăgea atenţia asupra „cazurilor de îmbolnăvire în grup, care sugerează că este posibilă transmiterea de la om la om”, potrivit raportului AP. Documentul adaugă faptul că, odată cu apropierea de sărbătoarea şi vacanţa Anului Nou chinezesc, în timpul căreia milioane de chinezi călătoresc în ţară pentru a sărbători împreună cu rudele, „riscul de transmitere şi răspândire este mare”.

În public însă, oficialii şi oamenii de ştiinţă chinezi au minimizat în mod repetat gravitatea situaţiei şi au respins temerile că boala cauzată de virusul Wuhan, cunoscută sub numele de COVID-19, s-ar putea răspândi.

La începutul lunii ianuarie, în timp ce oficialii declarau că nu există nicio dovadă de transmitere de la om la om, aceştia au schimbat treptat varianta oficială, începând să afirme că există un „risc scăzut” de transmitere între oameni. Autorităţile au confirmat că boala este contagioasă pe 20 ianuarie.

Potrivit unui document citat de South China Morning Post, la momentul respectiv autorităţile avuseseră o lună la dispoziţie pentru a observa comportamentul virusului Wuhan, fiind avertizate de infecţii atipice de pe 17 noiembrie.

Revelaţiile apar pe fondul furiei crescânde din Statele Unite, Marea Britanie şi alte ţări, care acuză regimul comunist de la Beijing de muşamalizarea focarului. Marţi, preşedintele american Donald Trump a afirmat că politica de muşamalizare dusă de China comunistă a permis bolii să se transforme într-o pandemie globală.

Ca urmare a lipsei avertismentelor publice înainte de 20 ianuarie, un cartier din epicentrul focarului, oraşul Wuhan, a găzduit un banchet al unui sindicat, la care au participat 40.000 de persoane. Numeroşi participanţi la banchet au contractat virusul, mulţi fiind acum decedaţi.

Apoi, înainte de impunerea carantinei pe 23 ianuarie, conform declaraţiei primarului oraşului, milioane de oameni au plecat din Wuhan cu prilejul sărbătorilor Anului Nou lunar.

Dacă autorităţile ar fi avertizat publicul la mijlocul lunii ianuarie impunând măsuri de siguranţă, cum ar fi distanţarea socială şi restricţii de călătorie, focarul ar fi putut fi redus cu două treimi, potrivit unui studiu efectuat în martie, nepublicat încă.

Memoriul intern văzut de AP susţine că teleconferinţa oficialilor chinezi fusese organizată pentru a comunica instrucţiunile liderului chinez Xi Jinping, ale premierului Li Keqiang şi vicepremierului Sun Chunlan, deşi aceste instrucţiuni nu au fost specificate în timpul şedinţei.

Ma Xiaowei a spus oficialilor regionali din domeniul sănătăţii că anumite considerente politice şi legate de "stabilitate socială" sunt priorităţile a două reuniuni politice ale anului care urmau să se ţină în martie, a notat documentul. Plenarele respective au fost ulterior anulate din cauza focarului.

După teleconferinţă, Comisia Naţională de Sănătate a emis un set de 63 de pagini de instrucţiuni pentru oficialii din domeniul sănătăţii, marcate „uz intern”, „interzise răspândirii pe internet” şi „interzise transmiterii publice”, a raportat AP. Documentul ordona: oficialii din domeniul sănătăţii din toată ţara să identifice cazurile suspecte; spitalele să deschidă clinici pentru pacienţii cu febră; iar lucrătorii din domeniul sănătăţii să poarte echipament de protecţie.

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Beijing a implementat, de asemenea, cel mai înalt nivel de răspuns de urgenţă la 15 ianuarie, a declarat AP, citând un al doilea ordin intern. Agenţia a înfiinţat 14 grupuri de lucru conduse de lideri ai CDC pentru a îndeplini sarcinile, inclusiv instruirea lucrătorilor din domeniul sănătăţii, colectarea datelor, efectuarea investigaţiilor pe teren şi supravegherea laboratoarelor, se arată în notificare.

Aceste documente interne nu sunt singurele dovezi că autorităţile au ascuns informaţii vitale despre focar în primele etape. Un raport al South China Morning Post, care citează date interne ale guvernului chinez, a afirmat că au existat peste 200 de cazuri până la sfârşitul lunii decembrie. Documentele interne obţinute de The Epoch Times arată, de asemenea, că autorităţile au raportat în mare măsură infecţii în ianuarie. Însă oficial, într-o perioadă de 12 zile - de la 5 ianuarie - regimul nu a raportat cazuri noi.

Regimul chinez a blocat, de asemenea, eforturile de cercetare a virusului. La 1 ianuarie, autoritatea provincială de sănătate Hubei a cerut unei companii care se ocupa de secvenţiere genomică să oprească testarea eşantioanelor de virus şi să distrugă toate probele existente, a informat publicaţia Caixin.

În acelaşi timp, autorităţile au suprimat voci independente care atrăgeau atenţia asupra situaţiei şi au intimidat avertizorii care dădeau alarma cu privire la focarul din Wuhan.

Documentele obţinute până în prezent ar putea fi dovezi în procesele care vor fi intentate Chinei în curţi de arbitraj şi tribunale, pentru dezastrul produs de pandemia virusului Wuhan.