Reîncarnarea nu există? Cazul şocant al copilei Shanti Devi, investigat de Mahatma Gandhi

Shanti Devi (in centru)
Shanti Devi (in centru) (youtube.com)

O mare parte din populaţia globului crede că spiritul nu moare odată cu corpul şi consideră reîncarnarea ca fiind o posibilitate reală.

Deşi majoritatea dintre noi nu avem niciun fel de amintire despre vreo viaţă trecută, nu aşa stau lucrurile cu toţi oamenii. De-a lungul istoriei au fost documentate numeroase cazuri despre copii care îşi aduc aminte cu lux de amănunte detalii despre vieţile lor trecute, indiferent cât de incredibil ar putea suna aceasta.

Deşi există dovezi empirice solide, ştiinţa modernă nu este deocamdată în stare să ofere niciun răspuns unui astfel de fenomen.

Din mulţimea de cazuri documentate am ales să vi-l prezentăm pe cel al lui Shanti Devi din India, investigat de însuşi Mahatma Gandhi şi de mai mulţi membri proeminenţi din guvernul indian. Povestea ei este remarcabilă şi a devenit un studiu de caz care face înconjurul lumii.

Shanti Devi, o fată care creştea în New Delhi în anii 1930 nu prea vorbea mult când era mică. La vârstă de 4 ani când a început totuşi să vorbească i-a alarmat pe toţi din familia ei. Ea le-a spus părinţilor că numele ei adevărat era Lugdi Devi, casa ei adevărată era într-un oraş numit Mathra aflat la 145 de kilometri depărtare şi că fusese căsătorită cu un negustor cunoscut, pe nume Kedar Nath, cu care avea un băiat.

Cum fata vorbea cu toată lumea despre fosta ei familie, într-o zi unul din profesorii ei de la şcoală a trimis o scrisoare la adresa indicată de Shanti Devi ca fiind casa ei adevărată din Mathra, întrebând dacă o femeie chiar murise acolo cu câţiva ani în urmă. Spre surprinderea sa a primit în curând răspuns de la fostul soţ al lui Shanti Devi, care a afirmat că tânăra lui soţie Lugdi Devi murise cu câţiva ani în urmă, după ce dăduse naştere unui băiat.

Povestea copilei s-a răspândit rapid, iar Mahatma Gandhi, acompaniat de o delegaţie prestigioasă, formată din politicieni, jurnalişti şi oameni de ştiinţă, au mers să investigheze cazul şi au publicat un raport în 1936. Delegaţia care lucra respectând condiţii stricte astfel încât să nu existe posibilitatea ca fata să primească informaţii din orice altă sursă, a însoţit-o pe aceasta în Mathra. Scopul lor era să verifice cunoştinţele fetiţei despre oraş şi oamenii de acolo.

Când echipa a ajuns în Mathra au rămas surprinşi de cât de multe ştia fetiţa. Copilul a descris porţile oraşului până să ajungă acolo şi a putut să arate clădirile noi construite despre care susţinea că nu existau în trecut. Shanti Devi a fost capabilă să îi conducă pe aceştia la fosta sa casă şi a descris în mod corect cum era casa înainte să fie renovată. Ea şi-a recunoscut de asemenea foşti membri ai familiei, dând detalii extrem de intime, cum ar fi relaţii extraconjugale pe care nimeni din afara familiei nu le ştia, care au fost toate confirmate.

Prima dată s-a întâlnit cu sora ei din viaţa trecută, pe care a recunoscut-o imediat. Ea a recunoscut totul, fiecare loc din casă, fiecare membru al familiei şi chiar şi pe servitori, despre care ştia totul. Întâlnirea a culminat cu întâlnirea dintre fetiţa care avea acum 9 ani şi fiul său de 10 ani pe îl născuse înainte să moară.

Naunita Lal, fiul lui Shanti Devi din viaţa anterioară a acesteia a povestit: „Când delegaţia a ajuns la noi, imediat au arătat spre mine şi au întrebat-o pe Shanti Devi cine sunt, iar Shanti Devi a răspuns „Acela este copilul meu”. „Şi cum îl recunoşti?, au întrebat-o. Ea a spus: „Sufletul meu l-a recunoscut pe al lui, după care a început să plângă”.

Raportul oficial al delegaţiei în cazul lui Shanti Devi era inechivoc: Fata a fost identificată ca fiind o reîncarnare a lui Lugdi Devi. Raportul a concluzionat că dacă ştiinţa şi religia s-ar putea întâlni pe un teren comun ar putea desluşi miracolul reîncarnării.

"Shanti Devi" înseamnă "Zeiţa păcii" în sanscrită.