Relaţia dintre Netanyahu şi Obama zguduită de comentariile jignitoare la adresa lui Bibi

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Sebastian Scheiner-Pool / Getty Images)

Administraţia Obama s-a distanţat miercuri de remarcile compromiţătoare legate de premierul israelian Benjamin Netanyahu atribuite unui oficial senior al administraţiei.

Un oficial senior israelian a declarat că remarcile erau probabil legate de un acord cu Iranul.

“Se pare că cineva din administraţia americană încearcă să oprească eventuale critici care ar putea apărea din partea premierului Netanyahu cu privire la un acord foarte problematic dintre SUA şi Iran, care va garanta Teheranului că va putea deveni putere nucleară”, a declarat oficialul. “Este o încercare transparentă de a discredita mesagerul în loc să abordeze substanţa acestor critici.”

Termenul limită de 24 noiembrie pentru discuţiile dintre puterile mondiale şi Republica Islamică se apropie şi Tel Aviv-ul şi-a manifestat îngrijorarea că iranienilor li se va permite să îşi păstreze capacităţile de a se dezvolta nuclear.

Un oficial senior american citat de publicaţia The Atlantic, ar fi arifmat despre Netanyahu: “Treaba cu Bibi este că-i un nenorocit [chickenshit, în original]”

Lucrul bun în legătură cu Netanyahu este că el “este speriat să lanseze războaie”, a citat mai departe The Atlantic.

“Lucrul cel rău despre el este că el nu face nimic pentru a ajunge la o înţelegere cu palestinienii sau cu statele arabe sunite. Singurul lucru de care este interesat este protejarea propriei persoane de o înfrângere politică. Nu este [Iţhak] Rabin, el nu este [Ariel] Sharon, şi cu siguranţă nu este [Menachem] Begin. N-are pic de curaj”, a comentat oficialul.

The Atlantic considerat a fi avea relaţii solide la Casa Albă, a spus că de-a lungul anilor oficialii administraţiei Obama l-au descris pe premierul israelian ca “recalcitrant, miop, reacţionar, limitat, lăudăros, încrezut şi că se poartă de parcă ar avea sindromul Asperger.”

Netanyahu a discutat despre aceste insulte în Knesset, la o ceremonie ce a marcat 13 ani de la asasinarea ministrului turismului Rehavam Ze’evi.

Secretarul pentru presă al Casei Albe, Josh Earnest, a refuzat să confirme sau să nege dacă un oficial senior al administraţiei americane l-a numit pe Netanyahu un “laş nenorocit”.

Dar oficialii americani au confirmat ziarului The Jerusalem Post că frustrările administraţiei din spatele articolului publicat în The Atlantic erau reale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe