Remaniere în Cabinetul iordanian. Miniştrii de Interne şi Externe, înlocuiţi

Premierul iordanian Hani al-Mulki i-a înlocuit pe miniştrii de Interne şi Externe în cadrul celei de-a doua remanieri a Cabinetului începând din septembrie 2016.
Premierul iordanian Hani al-Mulki.
Premierul iordanian Hani al-Mulki. (Amro Maraghi/AFP/Getty Images)

Mulki a susţinut într-o declaraţie, publicată duminică de Palatul Regal, că ministrul de Interne Salama Hammad va fi înlocuit cu Ghaleb Zohbi, un avocat care a deţinut anterior această funcţie.

Potrivit declaraţiei premierului iordanian, şi ministrul veteran de Externe Nasser Judeh va fi înlocuit de Ayman Safadi, care anterior a fost consilier al Regelui şi vicepremierului. Judeh a servit ca ministru de Externe începând cu 2009.

Totuşi, în declaraţie nu se dau detalii în ceea ce priveşte motivul înlocuirii celor doi miniştri. Remanierea guvernamentală, cea de-a doua în Iordania începând cu 28 septembrie 2016, are loc după ce aproximativ 50 de legiuitori au înaintat o moţiune în Parlament pentru condamnarea lui Hammad, care a fost puternic criticat din cauza incapacităţii de a preveni atacuri teroriste în ţară.

Criticile s-au intensificat după atacul terorist din 18 decembrie 2016, desfăşurat de grupul jihadist Statul Islamic şi soldat cu 10 morţi, inclusiv 7 ofiţeri de poliţie şi o cetăţeană canadiană, în populara destinaţie turistică Karak. Patru dintre atacatori au fost ucişi după un asediu de câteva ore asupra unui renumit castel al Cruciaţilor, unele rapoarte sugerând că suspecţii au fugit după ce au deschis focul asupra poliţiei. Statul Islamic şi-ar fi asumat răspunderea pentru măcel şi a precizat că patru membri au folosit mitraliere şi grenade de mână în atac.

Armata iordaniană a contribuit la o campanie aeriană condusă de SUA şi desfăşurată împotriva Statului Islamic în Irak şi Siria. Avioanele de luptă iordaniene au desfăşurat atacuri aeriene împotriva poziţiilor jihadiste în cele două ţări arabe, declanşând atacuri ale teroriştilor. Iordania a găzduit de asemenea pe teritoriul său soldaţi din coaliţia condusă de SUA.