Remus Cernea combate cu deputaţii "agricultori". "Leii nu sar prin foc din prietenie pentru om" (Video)

Remus Cernea
Remus Cernea (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Comisia pentru agricultură din Camera deputaţilor a respins iniţiativa legislativă privind interzicerea folosirii animalelor sălbatice, fie ele născute în captivitate sau capturate din natură, în circurile din România.

Deputatul Remus Cernea, iniţiatorul acestui proiect care prevede ca animalele sălbatice folosite la circ să fie relocate, în termen de trei ani, în rezervaţii sau sanctuare, le-a explicat marţi colegilor săi din comisiei că animalele de circ sunt înfometate şi supuse la electroşocuri, în replică, aceştia susţinând că scoaterea animalelor sălbatice din circuri "le-ar lua zâmbetele copiilor", care nu au unde în altă parte să vadă animale.

"Eu mă întreb, şi nu retoric, ce punem în loc dacă desfiinţăm circul. Foarte mulţi copii de la ţară abia aşteaptă să vină circ la oraş ca să vadă animalele, să vadă lei şi tigri şi elefanţii care sunt acolo şi care sunt chinuiţi, dar eu mă întreb atunci, ca şi ţară, ce punem în loc? Ar trebui să avem altă preocupare, să facem ca în alte ţări civilizate, occidentale să avem grădini zoologice pentru ca aceşti copii să vadă animale sălbatice. Noi grădinile zoologice le-am desfiinţat, că am zis că nu avem bani. (...) Totuşi, copiii noştri trebuie să cunoască aceste animale sălbatice şi trebuie să punem ceva loc. Dacă în cei trei ani de tranziţie pe care dl Cernea îi propune înmulţim numărul grădinilor zoologice, atunci este în regulă, dar noi acum avem un minus, avem un handicap şi acum ştiţi ce luăm? Luăm zâmbetele copiilor?", a declarat deputatul PNL Stelian Dolha.

La rândul său, deputatul PSD Viorel Marian Dragomir a precizat că nu va vota acest proiect, afirmând ca şi el a dresat animale, ce-i drept nu sălbatice, şi, din experienţa sa, a constatat că dresajul se bazează nu pe cruzime, cum a arătat Remus Cernea, ci pe parteneriat între animal şi om.

"Dintotdeauna omul a căutat să îmblânzească animale pentru a-şi satisface nevoile de hrană sau diverstisment. (...) Sunt unul dintre cei care au dresat ce-i drept, câini şi păsări. Dresajul presupune un parteneriat şi atâta timp cât te manifeşti brutal sau administrezi rele tratamente unui animal, acel animal nu va executa comenzile respective, ci va ajunge să fie timorat şi niciodată un partener. Voi vota împotriva acestui proiect de lege.", a declarat Viorel Dragomir.

Recomandăm şi: "Scoate-i ochiul, ca să-l loveşti mai bine!" - abuzuri la Circul Gartner

La finalul dezbaterilor din comisie, Remus Cernea a combătut afirmaţiile colegilor săi arătând că numerele de circ cu animale sălbatice nu au un rol educativ, iar dresajul animalelor la circ nu se realizează prin prietenie între animal şi om:

"Am ascultat intervenţiile colegilor. Va spun că sunt o serie de confuzii elementare. Este o foarte foarte mare diferenţă între animale domestice, domesticite cu mii de ani în urmă, şi animalele sălbatice. Nu poţi folosi prietenia să convingi un leu să-ţi sară prin foc. Nu poţi folosi prietenia dintre om şi animal, de care se vorbea mai devreme, pentru a convinge un elefant să stea în trompă, într-un picior sau în altă poziţie extrem de chinuitoare pentru el. Dar îl poţi convinge cu electroşocuri, cu înfometare, cu bătaie, asta trebuie spus copiilor noştri dacă-i ducem la circ. Tu vei vedea un elefant şi te vei amuza, dar elefantul acela zeci de ani a fost înfometat, electrocutat, bătut.", a declarat Cernea.

Deputatul a mai explicat că spectacolele de circ cu animale sălbatice dresate nu pot fi numite educaţie: "Asta nu este educaţie, bucuria unui om nu se poate baza pe plăcerea sadică de a vedea un animal chinuit. Sigur, nu se vede în arena chinul când va duceţi copiii la circ, chinul e în spate. Dar dumneavoastră aveţi conştiinţă, sunteţi maturi. Copiii poate nu realizează, dar dvs. vă puteţi informa şi puteţi vedea la ce chinuri sunt supuse aceste animale. "

"Suntem, într-adevăr, conştienţi că acele animale suferă? Dacă da, problema morală este următoarea, mai acceptăm divertismentul obţinut prin suferinţa acelor animale?" li s-a adresat Cernea colegilor săi, adăugând că, "dacă noi ca societate reuşim să avem un Parlament care ia şi decizii morale, avem şi o şansă să progresăm!"

Declaraţiile lui Cernea au stârnit o reacţie vehementă din partea unuia dintre colegii săi: "Haideţi, domnule preşedinte, am ajuns la moralitate aici? Nu am ajuns să ne facă imorali domnul Cernea, nu cred că e corect, domnu' preşedinte!" s-a adresat deputatul PSD Ioan Munteanu preşedintelui comisiei.

"Ne judecaţi ca pe leii pe care îi dresăm! Domnu' preşedinte, ajunge, cred că ştim ce aveam de făcut? Cât o să vorbească colegul nostru?" a continuat Munteanu.

La dezbateri a luat parte şi reprezentantul Grupului social pentru apărarea drepturilor animalelor (ADA), Andra Dadău, care a reamintit că România a semnat încă din 1992 o declaraţie universală a drepturilor animalelor, care trebuie respectată.

"Se pare că domnii deputaţi vin nepregătiţi pentru temele legislative la care dau rapoarte negative sau pozitive. Simpla diferenţă între animalele sălbatice şi cele domestice, circuri şi grădini zoologice, se pare că nu le este cunoscută. De asemenea discursurile domniilor lor au avut la bază "bucuria" copiiilor de a vedea animale la circ. Dar atunci când vorbim de copii, trebuie să aducem în discuţie şi educaţia lor. Să fie una morală şi nu imorală." a declarat Andra Dadău, ulterior dezbaterilor, pentru Epoch Times.

"Domnii deputaţi nu au vrut să "sacrifice bucuria copiiilor în favoarea bunăstării animalelor", dar de reţinut ca totuşi câţiva au menţionat că o astfel de lege ar putea în final să ducă şi la interzicerea vânătorii. Şi că tot s-a discutat despre vânătoare, s-a pus întrebarea dacă la vânătoarea de căprioare aceştia şi-ar duce copilul, dornic de altfel să vadă animale sălbatice, să asiste cum sunt împuşcate în cap.

Halucinantă a fost declaraţia unui deputat care crede că animalele la circ sunt dresate pe baza prieteniei între om şi animal. L-aş fi rugat pe domnul deputat să se ducă în mediul natural al unui leu, de exemplu, şi să-l roage prieteneşte să sară printr-un cerc de foc, ca să-i amuze copilul. Părerea mea este că deşi se ascund în spatele unor "bucurii ale copiiilor" deputaţii au refuzat să dea un raport pozitiv propunerii legislative pentru a nu crea un precedent în România, care ar deschide noi drumuri în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor.", a concluzionat Andra Dadău.

"Un divertisment autentic sau un act educaţional nu se pot baza pe suferinţă unor fiinţe, pe suferinţa unor animale. Mai mult, am făcut un apel moral la colegii mei pentru că această lege transcende ideologiile de stânga sau de dreapta. Este o lege morală care arată că nivelul atins de o civilizaţie într-o societate este atât de înalt încât se ţine cont de suferinţa animalelor. Aţi văzut ce reacţii impulsive şi agresive au venit din partea colegilor. Eu îmi voi continua demersurile. Îmi pare rău că nu au mers pe o cale morală. Cred că societatea românească aşteaptă de la Parlament decizii care să se bazeze pe valori morale", a declarat, la rândul său, Remus Cernea, ulterior dezbaterilor din comisie.

Reamintim că propunerea de lege iniţiată de Remus Cernea modifică articolele 17 şi 25 din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor şi are drept scop interzicerea folosirea animalelor sălbatice în circuri şi relocarea lor în rezervaţii naturale sau sanctuare în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a legii.

Anterior audierilor de astăzi, iniţiativa a fost respinsă de Senat cu 71 de voturi "împotrivă" şi 41 "pentru". For decizional este Camera Deputaţilor, avizul Comisiei pentru agricultură fiind unul consultativ.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook