Reprezentantul Special al OSCE, Franco Frattini în vizită la Chişinău şi Tiraspol

Franco Frattini suspectat că are poziţii apropiate de cele ale Rusiei ar putea da startul negocierilor privind sincronizarea sectorului bancar transnistrean cu cel moldovean, transmite Radio Europa Liberă.
Franco Frattini şi Cristina Lesnic, în cadrul unei întâlniri la Chişinău
Franco Frattini şi Cristina Lesnic, în cadrul unei întâlniri la Chişinău (gov.md)

Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, vizitează Chişinăul şi Tiraspolul pe 10 şi 11 mai pentru discuţii cu oficialii de rang înalt din Republica Moldova şi conducerea politică de la Tiraspol.

În calitate de Reprezentant Special al Preşedinţiei slovace a OSCE în anul 2019, Frattini urmează să se concentreze în cadrul vizitei pe modalităţile de avansare a procesului de reglementare transnistreană în cadrul parametrilor aprobaţi de Consiliul Ministerial al OSCE de la Milano, în decembrie 2018, se arată într-un comunicat de presă.

Oficialul va ţine sâmbătă dimineaţă o conferinţă de presă la Chişinău împreună cu Cristina Leşnic, negociatorul principal din partea R. Moldova apoi în a doua jumătate a zilei va organiza un briefing de presă şi la Bender împreună cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselsky.

Vasile Şova, consilierul în reglementarea transnistreană a preşedintelui Igor Dodon a precizat pentru Radio Europa Liberă că Franco Frattini ar vrea să înţeleagă şi cât de realist mai este planul de a organiza, vara aceasta, o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 , în condiţiile în care Chişinăul este lipsit în continuare de o coaliţie de guvernare, la peste două luni de la scrutinul parlamentar.

Anul trecut, Chişinăul şi Tiraspolul au ajuns la multiple înţelegeri, de la redeschiderea unui pod pe Nistru până la înregistrarea oficială a autoturismelor transnistrene, iar Frattini, care a elogiat de mai multe ori rolul Rusiei în atingerea respectivelor progrese, este bănuit acum că ar putea încerca să dea startul negocierilor pe o nouă chestiune favorabilă Tiraspolului, cea legată de sincronizarea sectorului bancar transnistrean cu cel moldovean, transmite sursa citată.

Franco Frattini mai este suspectat că ar avea poziţii apropiate de cele ale Rusiei în negocierile pentru reglementarea transnistreană, după ce a declarat presei ruse că ideea retragerii trupelor ruse din Transnistria este nerealistă.