Republica Cehă se alătură “rebelilor” UE şi respinge pactul global al ONU privind imigraţia

Migranţi în UE
Migranţi în UE (Getty Images)

Liderii cehi s-au alăturat unui număr tot mai mare de guverne UE care evită pactul global propus de ONU cu privire la reglementarea tratamentului aplicat imigranţilor.

Pactul Global pentru o Migraţie Sigură, Ordonată şi Regulată a fost aprobat în luna iulie de toţi cei 193 de membri ai ONU, cu excepţia Statelor Unite, care s-a retras anul trecut. Pactul a fost introdus după cel mai mare val de imigraţie de la cel de-al doilea război mondial, cu peste 1,5 milioane de imigranţi venind în Europa din Orientul Mijlociu, Africa şi alte locuri. Dar tot mai multe ţări resping acum acordul, Republica Cehă fiind cea mai recentă ţară care a votat împotriva semnării acordului, potrivit Express.co.uk.

Vicepremierul ceh Richard Brabec a afirmat: “Republica Cehă a sprijinit de mult timp principiul separării imigraţiei legale de cea ilegală.

“Sugestiile Republicii Cehe şi ale altor ţări europene au urmărit acest lucru. Textul final nu reflectă acele propuneri”.

Temerile cehilor au fost împărtăşite de guvernele de dreapta din Ungaria şi Austria, care au anunţat deja că nu vor semna acordul în cadrul ceremoniei ce va avea loc la jumătatea lunii decembrie în oraşul marocan Marrakech.

Coaliţia de guvernare din Bulgaria, care include partidul anti-imigraţie Patrioţii Uniţi, a renunţat de asemenea la acord şi Parlamentul ţării a supus votului, miercuri, această problemă. Polonia a declarat că ar putea face la fel.

Pactul ONU, care nu are caracter obligatoriu, abordează aspecte precum modul de protejare a persoanelor care iau calea migraţiei, cum să fie integraţi în noile ţări şi cum să fie retrimişi în ţările lor natale.

În decembrie 2017, SUA a declarat că nu mai participă la negocieri, susţinând că multe dintre prevederile pactului nu sunt consistente cu politica adoptată de administraţia preşedintelui Donald Trump cu privire la migranţi şi refugiaţi.

Reprezentantul special al ONU privind migraţia internaţională, Louise Arbour, a declarat că deciziile de a respinge pactul sunt regretabile şi o greşeală, adăugând că acordul urmăreşte pur şi simplu să îmbunătăţească gestionarea mişcării transfrontaliere a persoanelor.

Şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat la rândul său frustrarea faţă de numărul tot mai mare al ţărilor care resping acordul şi a făcut apel la un front UE unificat în ceea ce priveşte migraţia.

“Dacă o ţară, sau două, sau trei ies din pactul ONU privind migraţia, atunci noi, ca UE, nu putem să ne susţinem propriile interese”, a precizat Juncker.