Republica Moldova urmează să participe la operaţiunile UE de gestionare a crizelor

(photos.com)

Legislativul a ratificat astăzi un Acord între RM şi UE ce stabileşte participarea Moldovei la operaţiunile de gestionare a crizelor. Tinerii din Armata Naţională a R. Moldova vor putea lua parte la operaţiunile Uniunii Europene de gestionare a crizelor. Acordul în cauză a fost însă dur criticat de către opoziţia parlamentară, care a menţionat că tinerii din R. Moldova riscă foarte mult, punându-şi viaţa şi sănătatea în pericol, dacă vor fi trimişi în aceste operaţiuni.

Potrivit ministrului în exerciţiu al Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iurie Leancă, ratificarea acordului se înscrie în politica de integrare europeană a R. Moldova, constituind un angajament asumat în cadrul viitorului Acord de asociere RM-UE.

Conform sursei citate, documentul are drept scop dezvoltarea şi consolidarea cooperării dintre RM şi UE în domeniul securităţii şi stabileşte cadrul juridic şi condiţiile de participare a Moldovei în politica de securitate şi apărare a UE.

Tot în acest sens, ministrul în exerciţiu, Iurie Leancă, a ţinut să precizeze că Moldova nu va fi obligată să participe la acţiuni de luptă, dar că astfel R. Moldova îşi va ridica prestigiul în plan internaţional. Leancă a mai specificat că participarea ţării noastre la aceste operaţiuni nu afectează statutul de neutralitate a RM.

Conform prevederilor acordului, deciziile de participare la misiuni vor fi adoptate prin hotărâre de Parlament. De asemenea RM va trebui să-şi asume cheltuielile legate de participarea la operaţiuni, cu excepţia celor de funcţionare.

Amintim că Acordul dintre Uniunea Europeană şi R. Moldova, de stabilire a cadrului pentru participarea ţării noastre la operaţiunile de gestionare a crizelor, a fost încheiat la Bruxelles, la 13 decembrie 2012.