Republica Moldova va avea Birou Consular în Barcelona

Guvernul Sandu
Guvernul Sandu (gov.md)

Guvernul Republicii Moldova a aprobat miercuri 9 octombrie, un proiect important, care vizează aprobarea deschiderii unui Birou Consular în Barcelona, Regatul Spaniei, întrucât în această regiune există un număr foarte mare de moldoveni.

Potrivit executivului, crearea acestui birou era absolut necesară. Postul consular vine să răspundă multiplelor solicitări ale diasporei, dar şi să fluidizeze solicitanţii de servicii consulare în Regatul Spaniei.

Mai mult decât atât, Oficiul va acoperi inclusiv asistenţa de care au nevoie şi cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în sudul Franţei. Totodată, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a anunţat că în cadrul Consulatului din Frankfurt va mai activa încă un consul.

Decizia a fost luată în contextul în care diaspora moldovenească a solicitat să fie asigurată funcţionalitatea continuă a misiunii, mai ales că prezenţa cetăţenilor din Republica Moldova în această zonă este în creştere, iar numărul acţiunilor consulare s-a dublat în ultimii 3 ani.

Potrivit şefului MAEIE, alocarea celei de-a doua unităţi de personal va debloca activitatea curentă a Consulatului General, care stagnează în legătură cu rechemarea şi eliberarea din funcţie a şefului de misiune precedent.