Republicanii autorizează o procedură judiciară contra preşedintelui american Barack Obama pentru abuz de putere

Preşedintele american Barack Obama, 4 septembrie 2013
Preşedintele american Barack Obama, 4 septembrie 2013 (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat miercuri o rezoluţie care îl autorizează pe preşedintele Camerei, John Boehner, să lanseze o procedură judiciară contra preşedintelui american Barack Obama pentru abuz de putere, relatează AFP.

Rezoluţia a fost adoptată cu cu 225 de voturi "pentru" şi 201 "împotrivă". Democraţii au denunţat neobişnuita iniţiativă şi au votat în unanimitate împotrivă acesteia.

"În loc să depună plângeri împotriva mea, doar pentru că îmi fac munca, Congresul ar trebui să-şi vadă de treabă şi să facă viaţa americanilor care i-au ales mai bună", a declarat miercuri Barack Obama.

Republicanii susţin că ordinele lui Obama într-o serie de domenii au fost ilegale, argumentând că este treaba Congresului să facă sau să schimbe legile. Aceştia îl acuză pe Obama de încălcarea responsabilităţilor sale constituţionale, prin faptul că nu a aplicat cu fidelitate legea reformei în sănătate în 2010.

Totodată, republicanii sunt nemulţumiţi că Obama a dat o serie de ordonanţe prezidenţiale care depăşesc atribuţiile Executivului şi a impus reglementări privind situaţia imigranţilor, în 2012, întârzieri în aplicarea reformelor în domeniul sănătăţii şi, recent, eliberarea a cinci talibani de la Guantanamo în schimbul sergentului american Bowe Bergdahl, care era ţinut ostatic în Afganistan.

De altfel, pe fondul criticilor constante ale republicanilor, Curtea Supremă de Justiţie din SUA a limitat deja atribuţiile constituţionale ale lui Obama de a numi prin ordonanţe membri ai Administraţiei federale.

Conflictul dintre democraţi şi republicani

Potrivit CNN, democraţii au vrut că atragă atenţia asupra pocesului, susţinând înaintea votului, că dorinţa reală a republicanilor este de a-l pune sub acuzare în cele din urmă pe Obama.

Boehner, care a susţinut în mod repetat că nu este de acord cu cei care împing punerea sub acuzare, a încercat să închidă discuţia în această săptămână, insistând asupra faptului că republicanii nu au "planuri de viitor" pentru acuzarea lui Obama. Boehner a denunţat discuţiile despre acest subiect şi le-a catalogat drept "o înşelătorie începută de democraţi la Casa Albă."

Pe de cealaltă parte, democraţii au atras atenţia asupra sondajelor care arată că majoritate americanilor se opun oricăror eforturi de a-l elimina pe Obama din funcţie. Nesatisfăcut de asigurarea dată de Boehner, liderul democraţilor Nancy Pelosi i-a transmis acestuia: "Dacă nu vrei să auzi că oamenii folosesc termenul de punerea sub acuzare, aşa cum au făcut oamenii tăi, atunci spune-le că punerea sub acuzare iese din discuţie."