Respiro până la 1 iunie: SUA amână decizia privind tarifele la importurile de aluminiu şi oţel din UE

Administraţia Trump a amânat impunerea tarifelor la importurile de oţel şi aluminiu din UE şi alte state aliate cu SUA până la 1 iunie. Unele ţări au reuşit să obţină scutiri permanente.
Donald Trump
Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)

Cu doar câteva ore înainte de expirarea exceptărilor temporare pentru tarife, preşedintele Donald Trump a decis să amâne decizia privind aplicarea tarifelor pentru câteva ţări, au afirmat luni oficiali americani.

Administraţia Trump va extinde exceptările temporare pentru tarifele la oţel şi aluminiu pentru Uniunea Europeană, Canada şi Mexic până la 1 iunie, a confirmat Casa Albă într-o declaraţie.

De asemenea, SUA a ajuns la un acord de “principiu” cu Australia, Argentina şi Brazilia cu privire la importurile de aluminiu şi oţel, a precizat declaraţia, potrivit Deutsche Welle.

Un acord pentru exceptarea permanentă a Coreei de Sud de la noile tarife a fost de asemenea finalizat.

La expirarea exceptărilor temporare statele vizate ar fi trebuit să se confrunte cu tarife de 25% pentru importurile de oţel şi de 10% pentru cele de aluminiu.

Erik Brattberg, director al Programului European la Carnegie Endowment for Internaţional Peace, a declarat mass mediei că măsura lui Trump de a amâna decizia va amplifica tensiunile cu Bruxelles-ul pe timp îndelungat.

“Deşi [amânarea] este un moment evident de uşurare pentru liderii europeni, nu este suficient pentru a le îndepărta temerile legate de politicile comerciale ale lui Trump. Faptul că Europa a evitat tarifele încă o dată s-ar putea datora doar eforturilor şi presiunii diplomatice venite din partea liderilor europeni”, a precizat el.

Trump a impus deja tarifele în luna martie, însă a acordat exceptări temporare pentru UE, Canada, Mexic, Australia, Argentina şi Brazilia.

Coreea de Sud a reuşit să îşi asigure exceptarea permanentă după ce a acceptat să reducă exporturile de oţel în SUA cu aproximativ 30%.

Administraţia SUA a precizat că emiterea tarifelor, care vizează în principal China, are legătură cu asigurarea securităţii naţionale. De asemenea, Washingtonul le-a transmis aliaţilor săi că trebuie să facă unele concesii pentru a obţine exceptarea permanentă.

Într-o mişcare similară, UE a afirmat că va impune propriile tarife asupra exporturilor americane, inclusiv bourbon, motociclete, pastă de arahide şi farduri. Bruxelles-ul a afirmat că nu va face concesii până când nu obţine o exceptare permanentă de la tarife.

Duel tarifar cu Beijingul

Trump a cerut în luna aprilie oficialilor americani din domeniul comerţului să ia în considerare aplicarea de noi tarife asupra importurilor din China în valoare de 100 miliarde de dolari.

Această măsură a preşedintelui american în războiul comercial în curs de formare cu China a avut loc după ce liderul de la Casa Albă ceruse deja ca importuri chineze în valoare de 50 miliarde de dolari să fie taxate punitiv.

Beijingul a răspuns în 4 aprilie prin emiterea propriei liste de produse americane sensibile din punct de vedere politic ce ar putea fi vizate de taxe similare, inclusiv boabele de soia şi avioanele de capacitate mică. De asemenea, China a contestat la Organizaţia Mondială a Comerţului prima rundă de tarife aplicate de Trump.

Investigaţia “Secţiunea 301” desfăşurată de biroul Reprezentantului SUA pentru Comerţ, care autorizează folosirea tarifelor împotriva Beijingului, susţine că guvernul chinez şi-a însuşit pe nedrept şi în mod sistematic proprietatea intelectuală americană prin cerinţe impuse companiilor mixte care deseori nu pot fi negociate fără transferuri de tehnologie. China a negat acuzaţiile.

Perspectiva unui război comercial între cele mai mari economii ale lumii a speriat investitorii şi a zguduit pieţele financiare globale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe