Reuters: Secretarul Apărării al SUA cere Turciei să nu ţină în loc un plan de apărare NATO

Secretarul american al apărării Mark Esper
Secretarul american al apărării Mark Esper (Chip Somodevilla/Getty Images)

Secretarul Apărării al SUA, Mark Esper, a cerut luni Turciei să înceteze să blocheze sprijinul pentru un plan de apărare al NATO pentru ţările baltice şi Polonia, în schimbul recunoaşterii statutului de organizaţie teroristă a miliţiilor kurde YPG susţinute de SUA în Siria.

Într-un interviu acordat Reuters, înaintea summitului NATO, Esper a avertizat Ankara că „nu toată lumea vede ameninţările de care vorbeşte Turcia” şi a adăugat că nu va susţine etichetarea YPG ca organizaţie teroristă pentru a evita disputele.

Acesta a cerut Turciei să se concentreze asupra provocărilor mai mari cu care se confruntă Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.

"Mesajul către Turcia ... este că trebuie să mergem mai departe cu aceste planuri de răspuns şi nu pot fi ţinute în loc de preocupările ei", a declarat Esper, aflat în drum către Londra.

„Unitatea alianţei, disponibilitatea Alianţei, presupune să vă concentraţi asupra problemelor mai mari - problema mai mare fiind disponibilitatea Alianţei (NATO). Şi nu toată lumea este dispusă să se înscrie pe agenda lor. Nu toată lumea vede ameninţările (pe care le văd turcii n.r.). "

Emisarii NATO au nevoie de aprobarea oficială a tuturor celor 29 de membri pentru planul de îmbunătăţire a apărării Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei împotriva oricărei ameninţări din partea Rusiei.

Disputa, survenită în momentul în care NATO se pregăteşte să organizeze summitul aniversar de 70 de ani, este un semn al diviziunilor profunde dintre Ankara şi Washington în ceea ce priveşte o serie de dosare, de la războiul din Siria până la relaţia ascendentă în domeniul apărării a Turciei cu Rusia.

Turcia doreşte ca NATO să recunoască formal miliţia YPG, componenta principală a Forţelor Democrate Siriene (SDF), susţinută de SUA, ca organizaţie teroristă şi este iritată că aliaţii săi au oferit sprijin miliţiei.

Ankara a dat vina pe Washington pentru actualul impas, afirmând că a fost cauzat de retragerea sprijinului americanilor pentru un plan de apărare pentru Turcia, care acoperă orice posibil atac din sud unde se învecinează cu Siria.

Întrebat dacă Washingtonul ar putea fi de acord să numească YPG-ul ca terorişti pentru a sparge blocajul, Esper a afirmat: „Nu aş susţine asta”.

"Ne vom menţine poziţiile şi cred că NATO va face la fel", a spus Esper.

Problema planului de apărare din Estul Europei este cea mai recentă sursă de fricţiune dintre aliaţii NATO. O altă surse de tensiune este achiziţia de sisteme S-400 de către Turcia, despre care Washingtonul susţine că sunt incompatibile cu sistemele NATO şi reprezintă o ameninţare pentru avioanele F-35.

Doi senatori americani au făcut presiuni luni asupra administraţiei Trump cerând impunerea de sancţiuni împotriva Turciei pentru achiziţionarea sistemului rusesc de apărare a rachetelor şi au declarat că nerespectarea acestui lucru a trimis un „semnal teribil”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe